Na hlavný obsah

Vreckoví zlodeji číhajú aj pri vianočných nákupoch: Pracujú v skupinách, stačí im pár sekúnd. Na toto si dajte pozor

Vreckárov neodradia ani kamery.

Vreckoví zlodeji číhajú aj pri vianočných nákupoch: Pracujú v skupinách, stačí im pár sekúnd. Na toto si dajte pozor
Vianočné nákupy sú príležitosťou pre zlodejov. Polícia posilňuje hliadky. Foto: RTVS

Vianočné nákupy vrcholia, zaplnili sa obchodné domy aj vianočné trhy. To je príležitosť pre vreckových zlodejov. Polícia posilňuje hliadky a vyzýva na obozretnosť.

Stačí sa nechať na chvíľu očariť atmosférou vianočných trhov či zahľadieť sa do nákupného zoznamu. Plné obchody a davy ľudí sú pre zlodejov ideálnou príležitosťou. Skúsenému vreckárovi stačí niekoľko sekúnd. Neodradia ho ani kamery.

„Nikdy neviete, kto ide okolo vás, ani si nevšimnete, tak šikovne vám vyberú. Majte uzatvorené kabelky, doklady majte zvlášť, nemajte v peňaženke. Treba si dávať pozor aj na karty, lebo už dnes nemusia dať ani PIN kód a vedia vám z účtu vybrať peniaze,“ uviedla preventistka Mestskej polície Nové Zámky Slávka Maceková.

Bezpečnosti pri vianočných nákupoch sa v reportáži v relácii Správy RTVS regiónov venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Lákadlom sú peňaženky či mobily v zadnom vrecku nohavíc. Opatrnosť by mali zvýšiť najmä seniori – tých si zlodeji vytypujú najčastejšie. „Oni sú skupinky, dajú si vedieť, sú prepojení, keď vidia, že platí, že má väčšiu hotovosť, jeden to ukradne, potom si to podajú navzájom a využívajú hlavne davy a tlačenice,“ dodáva Maceková.

Pozornosť netreba stratiť ani pri nakladaní nákupu do auta a už vôbec v ňom netreba nechávať osobné veci. „Nenechajte si otvorené to auto, kým idete odtlačiť košík, nikdy neviete, kto vás sleduje,“ upozorňuje Maceková.

Všade, kde je viac ľudí, bude do konca sviatkov aj viac policajtov. Mimoriadne hliadky nasadili mestskí aj štátni policajti. „Viac policajtov hliadkuje v nákupných centrách, na námestiach aj v okolí kostolov,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Zlodejov teraz lákajú aj prázdne byty či domy. Polícia ich preto odporúča zabezpečiť pred vlámaním. O tom, že sviatkujeme mimo domu, by sme cez sociálne siete radšej nemali informovať verejnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko