Na hlavný obsah

Z Číny hlásia desiatky mŕtvych po silnom zemetrasení. Niekoľko dedín ostalo bez elektriny a vody

Išlo o silné a plytké zemetrasenie.

Z Číny hlásia desiatky mŕtvych po silnom zemetrasení. Niekoľko dedín ostalo bez elektriny a vody
Zemetrasenie v Číne rúcalo budovy. Foto: TASR/AP

Viac ako 100 ľudí zahynulo pri silnom zemetrasení, ktoré v noci na utorok (19. 12.) zasiahlo provinciu Kan-su na severozápade Číny. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom v utorok informovala agentúra AFP.

Podľa amerického geologického inštitútu USGS silné a plytké zemetrasenie malo magnitúdo 5,9 a nasledovala po ňom séria slabších dotrasov.

Epicentrum zemetrasenia ležalo asi 100 kilometrov juhozápadne od mesta Lan-čou, hlavného mesta provincie Kan-su. Otrasy nastali v hĺbke desať kilometrov o 23.59 h miestneho času (16.59 h SEČ), vyplýva z údajov USGS. Okrem provincie Kan-su ich zaznamenali aj v susednom regióne Čching-chaj.

Zemetrasenie a dotrasy spôsobili značné materiálne škody, vrátane zrútenia domov. V niektorých dedinách sa prerušili dodávky elektriny a vody. Mnohí ľudia v panike vybehli zo svojich domovov na ulicu, uviedla štátna tlačová agentúra Sinchua.

Pre Čínu zemetrasenia nie sú ničím výnimočným. Počas augusta zasiahlo východnú Čínu plytké zemetrasenie s magnitúdou 5,4, pri ktorom sa zranilo 23 ľudí a zrútili sa desiatky budov.

V septembri 2022 postihlo provinciu S‘-čchuan zemetrasenie s magnitúdou 6,6, ktoré si vyžiadalo takmer 100 mŕtvych. V roku 2008 po zemetrasení s magnitúdou 7,9 hlásili viac ako 87-tisíc mŕtvych alebo nezvestných vrátane 5 335 žiakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet