Na hlavný obsah

Železnice menia grafikon, cestujúcich čakajú zásadné zmeny. Štáby RTVS zisťovali, kde ich pocítia najviac

Začne platiť už cez víkend.

Železnice menia grafikon, cestujúcich čakajú zásadné zmeny. Štáby RTVS zisťovali, kde ich pocítia najviac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cez víkend začne platiť nový grafikon železničnej dopravy. Niektorí cestujúci by sa mali pripraviť na zmeny. Najzásadnejšie zmeny zmapovali štáby RTVS na celom Slovensku.

Na západnom Slovensku zmeny grafikonu najvýraznejšie pocítia Slováci žijúci v maďarskom pohraničí, a to v obci Rajka. Kým doposiaľ mohli využívať na cestu do Bratislavy päť spojov, po novom to bude jedenásť spojov tam a jedenásť domov.

„Čo je už dostatočné množstvo už aj v ranných aj večerných hodinách. Doteraz ráno išli tri vlaky, cez deň nič a potom večer išli tri vlaky. Ale z Bratislavy tí, ktorí robili do piatej, už sa nedostali domov,“ uviedol zástupca Slovákov v Rajke z občianskeho združenia KÖZÖSEN-GEMEINSAM-SPOLOČNE Róbert Ploczek.

„Celkovo 22 spojení s Bratislavou možno postačí, ale uvidíme. Dohoda bola, že sa to vyskúša, a v prípade potreby obyvateľov sa buď zmenia intervaly, alebo sa pridajú aj ďalšie spojenia,“ priblížil starosta obce Rajka Vince Kiss.

Zmenám v železničnom aj v autobusovom grafikone sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Diana Murdziková a redaktori Rado Šebo, Martin Do a Ondrej Behún:

V osemtisícovej Rajke dnes žije viac ako päťtisíc Slovákov a vlakové spojenie je pre nich jediný spôsob, ako sa okrem auta dostať do hlavného mesta. O autobusové spojenie prišli ešte pred pandémiou a doteraz obnovené nebolo. Ďalšia zmena v železničnom grafikone sa dotkne cestujúcich v smere do Viedne.

Pri ceste vlakom IC z Košíc sa cestovanie do rakúskej metropoly skráti o viac ako polhodinu. Vlak však po novom na hlavnej stanici v Bratislave už nezastaví. Cestujúci z Bratislavy do Viedne nastúpia na vlak Smer Viedeň na staniciach Bratislava-Petržalka, Nové Mesto a Predmestie.

Zmeny na strednom Slovensku

Na severe Slovenska bude najväčšou zmenou opätovné zaradenie spoju Zwardoň-Skalité-Žilina, čím sa odstráni prestupovanie v Čadci. Zároveň dôjde k takmer zdvojnásobeniu spojov medzi Skalitým a Čadcou.

„Aktuálne prakticky všetky regionálne trate budú mať od decembra tohto roka, počas pracovných dní takmer pravidelný hodinový celodenný interval,“ informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.

Bola to práve samospráva, ktorá apelovala na zmenu cestných poriadkov. Na stránke Žilinského kraja bol zverejnený návrh grafikonu, kde ho mohla pripomienkovať verejnosť. Grafikon by sa teda mal upraviť v prospech občanov.

„Najčastejšími pripomienkami bolo zahustenie prepravy na trase Čadca – Žilina a doplnenie priameho spoja na linke Zwardoň – Skalité – Žilina,“ dodala Lacová.

Osobné vlaky na trati Skalité – Žilina budú premávať v čase dopravných špičiek v pravidelnom 30-minútovom intervale a počas dňa každých 60 minút. Zároveň sa predĺži ich trasa až do Liptovského Mikuláša či Martina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika