Na hlavný obsah

Zomrel britský herec Tom Wilkinson (†75). Bol dvakrát nominovaný na Oscara

Za jeho služby dostal vyznamenanie Rad britského impéria.

Zomrel britský herec Tom Wilkinson (†75). Bol dvakrát nominovaný na Oscara
Na snímke herec Tom Wilkinson. Foto: TASR/AP

Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu (30. 12.) britský herec Tom Wilkinson, dvakrát nominovaný na Oscara a známy úlohami vo filmoch Do naha!, Michael Clayton, V spálni či Úžasný hotel Marigold. Informuje tlačová agentúra AP.

V oznámení, zverejnenom jeho agentom v mene hercovej rodiny, sa uvádzalo, že Wilkinson zomrel náhle doma. Ďalšie podrobnosti oznam nepriniesol.

Wilkinson bol najprv nominovaný na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied – na Oscara – v kategórii najlepší herec za rodinnú drámu V spálni z roku 2001. Na Oscara bol nominovaný aj v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za film Michael Clayton z roku 2007, kde bol hlavnou hviezdou George Clooney.

V Británii a mimo nej si ho mnohí filmoví fanúšikovia pamätajú z komédie Do naha! z roku 1997. Vúlohe robotníka Geralda Coopera prepusteného z oceliarne, ktorý sa spoločne s niekoľkými ďalšími nezamestnanými mužmi snaží zarobiť si usporiadaním striptízovej show.
Herec sa objavil v desiatkach ďalších filmov, vrátane Batman začína, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Zamilovaný Shakespeare či Valkýra.

Wilkinsona ocenili v roku 2005 za jeho službu dramatickému umeniu, keď mu udelili vysoké vyznamenanie Rad britského impéria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet