Na hlavný obsah

Zomrel bývalý predseda eurokomisie a francúzsky exminister Jacques Delors (†98)

Informovala o tom jeho dcéra.

Zomrel bývalý predseda eurokomisie a francúzsky exminister Jacques Delors (†98)
Bývalý šéf Európskej komisie Jacques Delors. Foto: Profimedia

V Paríži v stredu (27. 12.) zomrel bývalý predseda Európskej komisie a francúzsky minister hospodárstva Jacques Delors. Bývalý socialistický politik bol jedným z hlavných architektov európskej integrácie. Mal 98 rokov. Úmrtie oznámili agentúre AFP starosta mesta Lille a Delorsova dcéra Martine Aubryová.

„Zomrel dnes ráno vo svojom parížskom byte,“ uviedla Aubryová.

Najvýraznejším obdobím Delorsovej politickej kariéry bolo jeho predsedníctvo Európskej komisie, ktorú viedol v rokoch 1985 až 1995. Počas jeho desaťročného mandátu sa podpísalo niekoľko kľúčových zmlúv pre fungovanie Európskej únie, ako napríklad Schengenská zmluva a vytvorenie študijného programu Erasmus.

Delors bol výraznou tvárou Francúzskej socialistickej strany. V 80. rokoch 20. storočia pôsobil ako minister hospodárstva a financií v socialistických vládach. „Bol autentickým socialistom, ktorý neznášal nespravodlivosť a chcel zmeniť chod udalostí,“ napísal denník Le Monde vo svojom nekrológu.

Po návrate z Bruselu však odmietol kandidovať za stranu v prezidentských voľbách v roku 1995, hoci mu vtedajšie prieskumy dávali veľké šance na úspech.

Po odchode z Európskej komisie v roku 1995 už nezastával žiadne vrcholné volené funkcie, ale vyjadroval sa k vývoju európskej integrácie. Kritizoval napríklad nedostatočnú solidaritu medzi krajinami EÚ počas pandémie covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet