Na hlavný obsah

Americkú nákladnú loď zasiahla pri pobreží Jemenu raketa

Raketa zasiahla loď na sypaný náklad.

Americkú nákladnú loď zasiahla pri pobreží Jemenu raketa
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Americkú nákladnú loď zasiahla v pondelok (15. 1.) pri pobreží Jemenu raketa, oznámila Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). K incidentu prišlo deň po tom, čo Iránom podporovaní jemenskí povstalci húsíovia vypálili raketu na americký torpédoborec. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Útok sa odohral podľa UKMTO asi 100 námorných míľ (177 kilometrov) juhovýchodne od jemenského prístavu Aden. UKMTO uvádza, že kapitán lode hlásil, že raketa zasiahla z vrchu pravobok lode.

Raketa zasiahla loď na sypaný náklad Eagle Gibraltar americkej firmy Eagle Bulk, ktorá sa plaví pod vlajkou Marshallových ostrovov, uviedla súkromná britská bezpečnostná firma Ambrey. Podľa nej vypukol na lodi po útoku požiar, no je stále schopná plavby.

Útok potvrdilo v pondelok aj Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM). „Loď nehlásila nijakých zranených ani veľké škody a pokračuje vo svojej ceste,“ uviedol CENTCOM.

Podľa Ambrey bol útok reakciou na nedávne americké útoky na pozície húsíov v Jemene. Hoci povstalci sa bezprostredne k útoku na Eagle Gibraltar neprihlásili, útok možno považovať za ďalšiu eskaláciu napätia v Červenom mori po minulotýždňových útokoch proti húsíom, ktoré viedli Spojené štáty, píše AP.

Húsíovia napádajú opakovane lode v Červenom mori spájané s Izraelom na protest proti vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. V reakcii na útoky húsíov, ktoré ohrozujú lodnú dopravu, podnikli USA a Británia v piatok (12. 1.) útoky na ciele povstalcov v Jemene. Zvýšilo to obavy, že by sa vojna mohla rozšíriť do širšieho regiónu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet