Na hlavný obsah

Australian Open: Klein mal na dosah senzáciu, Nemec Zverev z turnaja vyradil po dlhom boji

O postup bojoval v piatich setoch.

Australian Open: Klein mal na dosah senzáciu, Nemec Zverev z turnaja vyradil po dlhom boji
Slovenský tenista Lukáš Klein. Foto: TASR/AP

Slovenský tenista Lukáš Klein nepostúpil do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V pozícii kvalifikanta prehral napriek výbornému výkonu so šiestym nasadeným Nemcom Alexandrom Zverevom po 4,5-hodinovom päťsetovom boji 5:7, 6:3, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (7:10).

Klein viedol 2:1 na sety a bol blízko k senzácii, za stavu 4:4 vo štvrtom dejstve však nevyužil brejkbal a v tajbrejku náskok 3:1.

Klein, ktorý pred štartom Australian Open vo svetovom rebríčku ATP figuroval na 163. mieste, hral od začiatku odvážne a sebavedomo. V prvom sete si obaja aktéri do stavu 4:4 suverénne vyhrávali svoje podania.

V deviatom geme sa Nemec dostal k prvému brejkbalu v zápase, no Klein ho odvrátil úspešným volejom a podržal si servis. Ku koncu setu mal však navrch Zverev, ktorý získal tri gemy za sebou.

Od druhého setu aktívnejší

Slovenský daviscupový reprezentant sa rýchlo otriasol a od začiatku druhého dejstva bol na kurte lepší i aktívnejší hráč. Vďaka brejku v šiestom geme si vybudoval náskok 4:2 a druhý set sa stal jeho korisťou.

Klein ťažil z kvalitného prvého podania i dobrého pohybu na kurte, hral výborne na sieti a aj v dlhších výmenách dokázal zatlačiť Zvereva do defenzívy. Hneď na začiatku tretieho dejstva opäť zobral Nemcovi podanie a výhodu brejku pretavil vo vedenie 2:1 na sety.

Vo štvrtom dejstve pokračoval Klein v nebojácnom výkone. Za stavu 4:4 sa dostal k brejkbalu, no následne spravil nevynútenú chybu z forhendu. Napokon prišiel k slovu tajbrejk, v ktorom viedol Klen 3:1.

Klein úspešný napriek prehre

Zverev však vyrovnal na 3:3 a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:5 premenil druhý setbal a vynútil si rozhodujúce dejstvo. V ňom odvrátil za stavu 0:1 brejkbal, v treťom geme čistou hrou zobral Kleinovi servis a vzápätí odskočil súperovi na 3:1.

Klein však nezložil zbrane a v ďalších minútach za aplauzu austrálskych fanúšikov otočil na 4:3. Drámu rozhodol až záverečný supertajbrejk, V ňom Klein za stavu 7:8 pokazil volej a Zverev potom využil hneď prvý mečbal.

Zverenec trénera Karola Kučeru napriek prehre so Zverevom dosiahol v Melbourne životný úspech na grandslamovej pôde. V 1. kole vyradil Soon-woo Kwona z Kórejskej republiky a zaznamenal prvé víťazstvo v hlavnej súťaži na podujatí veľkej štvorky. V roku 2022 v grandslamovej premiére vo Wimbledone prehral v piatich setoch s Britom Liamom Broadym.

muži – dvojhra – 2. kolo:
Alexander Zverev (Nem.-6) – Lukáš KLEIN (SR) 7:5, 3:6, 4:6, 7:6 (5), 7:6 (10:7)

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport