Na hlavný obsah

Autá skončili mimo ciest, ľudia so zraneniami na urgente: Kalamita potrápila východ Slovenska

Pre poľadovicu boli niektoré úseky neprejazdné.

Autá skončili mimo ciest, ľudia so zraneniami na urgente: Kalamita potrápila východ Slovenska
Kalamita v Košickom kraji: Autá skončili mimo ciest, ľudia so zraneniami na urgente. Foto: koláž RTVS

Počasie v utorok (23. 1.) komplikovalo dopravu aj v Košickom samosprávnom kraji (KSK). Pre poľadovicu boli niektoré úseky neprejazdné. Zároveň husto snežilo. Mnohé autá skončili mimo ciest. Ťažkosti mali aj chodci.

Najhoršia situácia bola na horských priechodoch Dargov a na Riedkom vrchu, ktorý bol úplne neprejazdný pre osobné aj nákladné autá. Na ceste zo Strážskeho do Michaloviec sa zrazil kamión s osobným autom a viacero osobných áut skončilo v priekope.

„Na cestách Košického kraja evidujeme dopoludnia v súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami 25 škodových udalostí. Sú to udalosti v cestnej premávke, pri ktorých sa zistila prítomnosť alkoholu ani zranenia,“ vysvetlila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

V pohotovosti boli všetky vozidlá Správy ciest KSK. „Ako prvé sa odpratávajú hlavné ťahy, cesty prvej, druhej triedy a dôležité medziregionálne cesty tretej triedy. Máme skúsenosť s tým, že kamióny niekedy nemajú prezuté zimné pneumatiky, vtedy nastáva problém,“ priblížila hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Katarína Strojná.

Kalamite na východe Slovenska v reportáži v Správach RTVS v regiónoch venovali redaktorky Lucia Benetinová a Jozefína Ilavská:

Z mesta sa klzisko nestane

Košice chcú ušetriť tak, že kým nenasneží deväť centimetrov snehu, posypovať sa nebude. Šoféri však už pri piatich centimetroch začali mať problémy.

Magistrát ubezpečuje obyvateľov, že klzisko sa z mesta nestane. Počasie sledujú a do ulíc obratom vyslali mechanizmy. „Tých bolo v uliciach od pondelkového večera 26. Hovoríme o odhŕňačoch, traktoroch a ďalších mechanizmoch,“ uviedol hovorca mesta Košice Dušan Tokarčín.

Prioritou sú hlavné ťahy, ktoré začali posýpať preventívne. „A najmä tie ťahy, kde jazdí mestská hromadná doprava (MHD),“ dodal Tokarčík.

„V ranných hodinách sme evidovali meškanie približne 50 minút v mestskej časti Nad jazerom z dôvodu nehody. Na ostatných MHD linkách meškali spoje približne 30 minút. Autobusy MHD nezastavovali v kopcovitých terénoch,“ priblížila hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Bujňáková.

Rušno bolo na košickom urgente

Rušno bolo aj na urgente v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice (UNLP). „Za 24 hodín naši zdravotníci ošetrili viac ako 120 pacientov, ktorí utrpeli úraz následkom pošmyknutia alebo pádu,“ priblížila hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Lekárka na Klinike úrazovej chirurgie Katarína Takáčová doplnila, že išlo najmä o zlomeniny členkov, zápästí, ramenných kostí a podvrtnutia. „Nevidia ľad pod snehom, čiže väčšinou vystupujú z autobusu a porania si horné končatiny alebo hlavu,“ dodal lekár Igor Kúdela.

Chodníky v zime pomáhajú udržiavať aj domáci, ktorí sa už piaty rok zapájajú do projektu Adoptuj si chodník. Nateraz ich má v adopcii 875 Košičanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny