Na hlavný obsah

Bývalý poradca Donalda Trumpa a jeho súčasný kritik Chris Christie odstúpil z republikánskych primárok

Urobil tak tesne pred prvým kolom v Iowe.

Bývalý poradca Donalda Trumpa a jeho súčasný kritik Chris Christie odstúpil z republikánskych primárok
Bývalý guvernér amerického štátu New Jersey Chris Christie oznámil, že odstupuje zo súboja o nomináciu Republikánskej strany v prezidentských voľbách. Foto: TASR/AP

Bývalý poradca Donalda Trumpa a súčasný kritik amerického exprezidenta Chris Christie vo štvrtok (11. 1.) vzdal boj o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany po tom, čo jeho kampaň nevyvolala výraznejší ohlas voličov.

Odstúpenie z primárok oznámil necelý týždeň pred volebnými zhromaždeniami v štáte Iowa, ktorými niekoľkomesačný proces začína. Jeho rozhodnutie by mohlo pomôcť bývalej guvernérke Južnej Karolíny Nikki Haleyovej.

Bývalý prokurátor a guvernér New Jersey sa z poľa republikánskych uchádzačov úplne vymykal tým, ako ostro vystupoval proti jasnému favoritovi primárok Trumpovi. Na rozdiel od ostatných kandidátov označoval za závažné obvinenia, ktoré proti nemu v minulom roku vzniesli prokurátori, a exprezidenta okrem iného označil za podvodníka.

Nízka podpora

V prieskumoch vykonávaných medzi republikánskymi voličmi sa však jeho podpora pohybovala v nižších jednotkách percent. Pre Christieho to je už druhá neúspešná kandidatúra po tom, čo sa o republikánsku nomináciu uchádzal aj v roku 2016.

Podľa prieskumu agentúr Reuters a IPSOS má Trump veľký náskok v súboji o stranícku nomináciu, ktorých víťaz sa v novembrových voľbách postaví proti súčasnému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Prieskum mu prisúdil 49 percent, bývalej veľvyslankyni OSN Haleyovej 12 percent a floridskému guvernérovi Ronovi DeSantisovi 11 percent.

DeSantis a Haleyová sa snažia získať pozíciu alternatívy k Trumpovi. Dve percentá hlasov, ktoré má podľa prieskumu Christie, by im mohli na ich ceste pomôcť, píše Reuters.

Podľa AP Republikáni, ktorí sú proti nominácii Trumpa, naliehali na Christieho, aby odišiel, a dúfajú, že sa jeho priaznivci priklonia k Haleyovej. Republikánka bola v posledných mesiacoch voči Trumpovmu počínaniu rovnako kritická.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet