Na hlavný obsah

Bývalý ruský prezident Medvedev znova hrozí Ukrajine použitím jadrových zbraní

Kyjevu opakovane hrozí použitím jadrových zbraní.

Bývalý ruský prezident Medvedev znova hrozí Ukrajine použitím jadrových zbraní
Bývalý ruský prezident a súčasný zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev opäť hrozí Ukrajine použitím jadrových zbraní, informuje agentúra DPA.

„Ako vieme, na Ukrajine boli použité rôzne nosiče s rôznymi hlavicami. Zatiaľ však s výnimkou jadrových,“ povedal v prejave na zasadnutí ruskej vojenskej a obrannej komisie. Nedávne ruské útoky, pri ktorých len v Kyjeve zahynulo viac ako 30 civilistov, pritom označil za „údery na vojenské objekty“.

Medvedev, ktorý je v súčasnosti zástupcom šéfa ruskej Rady národnej bezpečnosti, na tieto svoje slová nadviazal aj správou na platforme Telegram. Varoval v nej Kyjev pred pokusmi o útoky západnými zbraňami s dlhším doletom na zariadenia na ruskom území, z ktorých Rusko odpaľuje rakety na Ukrajinu.

Takéto útoky by podľa jeho slov nemohli byť považované za sebaobranu, no boli by „priamym a zrejmým ospravedlnením použitia jadrových zbraní“.

Medvedev je od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu z predvlaňajšieho februára považovaný za zástancu tzv. tvrdej línie. Kyjevu opakovane hrozí použitím jadrových zbraní. Ako však uvádza DPA, neexistujú konkrétne dôkazy o tom, že by Rusko skutočne plánovalo tieto zbrane nasadiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet