Na hlavný obsah

Rusku chýbajú zbrane, prípadné prímerie by Moskve pomohlo s ich nedostatkom, vyhlásil Zelenskyj

Zelenskyj je už druhý deň na návšteve Pobaltia.

Rusku chýbajú zbrane, prípadné prímerie by Moskve pomohlo s ich nedostatkom, vyhlásil Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a estónsky prezident Alar Karis diskutujú počas stretnutia v Tallinne. Foto: TASR/AP

Rusku chýbajú zbrane a prípadné prímerie by mu poskytlo šancu vyzbrojiť sa, varoval vo štvrtok (11. 1.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý je na návšteve v Estónsku.

Zelenskyj podľa agentúry Reuters uviedol, že Rusko po tom, ako získalo vyše milióna kusov munície z KĽDR, rokuje o dodávkach ďalších striel tiež s Iránom.

Zelenskyj je už druhý deň na návšteve Pobaltia. V Estónsku sa vo štvrtok stretol s prezidentom krajiny Alarom Karisom. „Naše silné priateľstvo je založené na zdieľaných hodnotách a ideáloch, ku ktorým smerujeme, demokracii a slobode,“ napísal Karis o stretnutí so Zelenským na sociálnej sieti X.

V stredu (10. 1.) ukrajinský prezident rokoval vo Vilniuse s litovským prezidentom Gitanasom Nausédou, od ktorého získal prísľub ďalšej litovskej pomoci. Z Estónska zamieri do Lotyšska.

Kyjev zatiaľ tlak na začatie diplomatických rokovaní s Ruskom nepociťuje, vyhlásil v stredu vo Vilniuse Zelenskyj.

Téma mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa ale v poslednom čase často objavuje v médiách.

Napríklad podľa serveru Politico uvažuje o potrebe začať ukrajinsko-ruské rokovania americká prezidentská administratíva, hoci v jej verejných vyhláseniach to zatiaľ nezaznieva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet