Na hlavný obsah

Česi chcú bojovať proti telefónom za volantom vyššími pokutami. Aká situácia je na Slovensku?

Prečítajte si, čo vám u nás za telefonovanie za volantom hrozí.

Česi chcú bojovať proti telefónom za volantom vyššími pokutami. Aká situácia je na Slovensku?
Vodič na mobile za volantom. Foto: RTVS

Česká republika zvýšila pokuty za telefonovanie či písanie SMS správ za volantom. V blokovom konaní na mieste to môže byť až 150 eur, ako u nás.

V priestupkovom konaní sa môže pokuta vyšplhať v prepočte na 400 eur, čo je o sto viac ako na Slovensku. Používanie telefónu za volantom je v oboch štátoch veľkým problémom.

Takmer 34-tisíc vodičov s telefónom v ruke chytili policajti vlani u našich susedov. Cieľom sprísnenia sankcií je tak zvýšenie bezpečnosti. Nemalé čísla sú v štatistikách aj u nás. „Vlani bolo v rámci Krajského riaditeľstva PZ v Nitre za priestupok uložených 3 062 pokút,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Nitra Jana Šinková.

Na celom Slovensku vlani len za deväť mesiacov policajti prichytili s telefónom v ruke viac ako 11 600 vodičov. To je mesačne v priemere takmer 1 300 ľudí, a teda asi 43 denne. A to sú len tí, ktorých kontroly na cestách zachytili.

„Používanie mobilného telefónu v súčasnej dobe je dennodenný jav. Keď odvrátime pozornosť na dve tri sekundy, strácame reakčný čas a za túto krátku dobu auto prejde desiatky, pri vyššej rýchlosti až stovky metrov,“ vysvetlil riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Používaniu mobilov za volantom sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Hrozba odobratia vodičského preukazu

Na Slovensku v priestupkovom konaní môže vodič, na rozdiel od našich susedov, prísť aj o vodičský preukaz, a to až na dva roky. Ani táto hrozba však vodičov od používania mobilov neodrádza. To, že po nich siahajú aj pri šoférovaní, priznali aj v prieskume.

Podľa neho telefón berie do ruky 78 percent vodičov, každý tretí telefonuje za jazdy pravidelne. Podľa zástupkyne spoločnosti Vinci Autoroutes Lenky Kubejovej každý piaty priznal, že posiela alebo číta textové správy či e-maily.

„Viac ako 80 percent oslovených na Slovensku telefonovanie cez bluetooth nepovažuje za nebezpečné. Paradoxne asi desatina z nich priznala, že už mala alebo takmer mala nehodu práve pre používanie telefónu,“ dodala Kubejová.

„Telefonovanie, aj keď nepozeráte priamo do telefónu, odvracia vašu pozornosť a myšlienky. Aj to môže byť určitý problém. Samozrejme, je to dovolené,“ povedal Ľubomír Palčák.

Sankcie za používanie mobilu pri šoférovaní sa u nás naposledy sprísňovali pred jeden a pol rokom. O ďalšom sprísnení nateraz polícia nehovorí. Nesledovanie situácie na ceste je pritom príčinou takmer polovice dopravných nehôd u nás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko