Na hlavný obsah

Od začiatku roka zomrelo na cestách 96 ľudí a stovky ďalších utrpeli ťažké zranenia. Polícia preto sprísňuje kontroly

Za mnohé nehody môže aj nepozornosť či rýchla jazda.

Od začiatku roka zomrelo na cestách 96 ľudí a stovky ďalších utrpeli ťažké zranenia. Polícia preto sprísňuje kontroly
Ilustračná snímka. Foto: Krajské riaditeľstvo PZ v Nitre

Polícia sprísni kontroly vodičov. Na cestách totiž pribúdajú ťažké dopravné nehody. Od začiatku roka pri nich zahynulo 96 ľudí a 329 sa ťažko zranilo. Môže za to najmä nepozornosť, únava, preceňovanie schopností a rýchla jazda.

Sobota (10. 6.) v noci – na rovnej ceste smerom zo Štúrova prešlo auto do protismeru a čelne sa zrazilo s protiidúcim. Dvadsaťtriročný vodič ani 22-ročná spolujazdkyňa neprežili. O niekoľko hodín neskôr na rovnakej ceste rovnaký scenár. O život prišla celá rodina okrem ročného syna v autosedačke.

V oboch prípadoch vylúčili technickú poruchu, zlyhal človek. Dva dni na to na rovnakom úseku chytili vodiča, ktorý tadiaľ uháňal rýchlosťou takmer 180 kilometrov za hodinu. „Pri piatich dopravných nehodách evidujeme ôsmich usmrtených, čo je oproti minulému roku o tri usmrtenia viac,“ priblížila Eva Demová z Okresného dopravného inšpektorátu Nové Zámky.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

A to je štatistika iba z Novozámockého okresu. Na celom Slovensku zahynulo pri nehodách už 96 ľudí. Príčinami sú rýchla jazda, alkohol, no stále častejšie aj nepozornosť – telefonovanie, smskovanie a otáčanie sa na zadné sedadlá.

„Pri 90 km rýchlosti prejdete za sekundu 25 metrov. Pozriem sa na telefón, 100 metrov je preč a ja som v protismere. Takých prípadov bolo veľa, keď sa vodička otočí za deťmi, automaticky stočí volant,“ vysvetlil súdny znalec v odbore dopravy Jozef Veverka.

Únava a sústredenie

Nepozorná jazda je nebezpečná a môže skončiť fatálne aj pri rýchlosti 50 km za hodinu na tachometri. „Z neuropsychologického hľadiska sa mozog dokáže plne sústrediť iba na jednu vec a akákoľvek forma vyrušenia automaticky strháva našu pozornosť,“ spresnil neuropsychológ Robert Krause.

Pozornosť vie zobrať aj dlhá monotónna cesta. Ak je vodič k tomu unavený, sústrediť sa je oveľa ťažšie. Preceňovať schopnosti je pri šoférovaní nebezpečné.

V reakcii na posledné tragické dni je už na cestách v Nitrianskom kraji viac policajtov. Hliadky by mali postupne pribudnúť po celom Slovensku. Polícia plánuje špeciálnu akciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko