Na hlavný obsah

Česi napredujú v digitalizácii. Od soboty môžu mať občiansky preukaz v mobile

Platiť bude naďalej aj plastová karta.

Česi napredujú v digitalizácii. Od soboty môžu mať občiansky preukaz v mobile
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Česi môžu mať od soboty (20. 1.) občiansky preukaz v mobile. Akceptovať ho budú niektoré úrady štátnej správy a v priebehu tohto roka postupne ďalšie inštitúcie. Platná stále bude aj klasická plastová karta. Ak chcú mať občania Česka tento identifikačný doklad vo svojom mobile, musia si stiahnuť aplikáciu eDoklady.

V aplikácii si následne preukaz aktivovať prostredníctvom takzvaného Portálu občana. Podľa ministra pre miestny rozvoj Ivana Bartoša, zodpovedného aj za digitalizáciu štátnej správy, by sa v budúcnosti mohlo umožniť pridávať do telefónu ďalšie doklady.

Aplikácia uloží všetky údaje z občianskeho preukazu. Tie sa dajú jednoducho kopírovať a prenášať do iných aplikácií. Občania to využijú napríklad pri vypĺňaní adresy v e-shopoch či čísla občianskeho preukazu pri uzatváraní zmlúv alebo iných službách.

„Hlavnou výhodou digitálneho variantu je väčšia kontrola nad zdieľanými údajmi. Ak totiž budete preukazovať napríklad svoj vek, zvolíte v aplikácii len túto informáciu. Nikto už nemusí vedieť vaše bydlisko či presný dátum narodenia, ktoré sú vidieť na fyzickom doklade,“ vysvetlil Bartoš.

Predbehli Európsku úniu

Občiansky preukaz v mobile budú ihneď akceptovať ústredné orgány štátnej správy a tiež tí, ktorí sa dobrovoľne prihlásili. V apríli by ho mala prijímať aj polícia a v polovici roka finančné úrady či úrady práce. V zahraničí táto forma dokladu platiť nebude.

Bartoš však vníma ako výhodu, že v Česku začnú tento spôsob preukazovania sa používať ešte skôr, než bude platiť aplikácia EÚ.

„Štát bude garantovať prijímanie eDokladov nakoniec vo všetkých štátnych inštitúciách a následne verejných službách. Navyše si tým budujeme náskok oproti iným krajinám pri zavádzaní európskej eWallet. My už to budeme vedieť, oni s tým len začnú,“ vyhlásil minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet