Na hlavný obsah

Dokumenty o tom, že I. Korčok spolupracoval s ŠtB, sú podľa Ústavu pamäti národa podvrh

Zverejnené dokumenty podľa ÚPN obsahujú množstvo nepresností.

Dokumenty o tom, že I. Korčok spolupracoval s ŠtB, sú podľa Ústavu pamäti národa podvrh
Bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/Ján Krošlák

Ústav pamäti národa (ÚPN) na sociálnej sieti reagoval na informácie, podľa ktorých mal prezidentský kandidát Ivan Korčok v minulosti spolupracovať s komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).

„Na sociálnych sieťach sa objavili dokumenty, ktoré mala v polovici 80. rokov 20. storočia vytvoriť komunistická tajná polícia – ŠtB. Tieto dokumenty sú podvrh!,“ napísal ústav.

Zverejnené dokumenty podľa ÚPN obsahujú nesprávny formát mien, nesprávne hodnosti, fiktívne podpisy príslušníkov ŠtB. Nemajú ani číselné označenie strán a odkazujú na zväzok neexistujúceho spolupracovníka s krycím menom SMEČIAR.

Podľa dokumentov Korčok niekoľkokrát cestoval do zahraničia s tímom volejbalistov a mal ich strážiť, aby neemigrovali. V dokumentoch sa nachádza aj meno starého otca Korčoka.

„Napokon, pozornému oku čitateľa neunikne, že dokument z októbra 1985 hovorí o absolvovaných zápasoch volejbalového oddielu v sezóne 1986/1987. A tiež o jeho účasti v európskej volejbalovej lige v sezóne 1986/1987,“ uviedol Ústav pamäti národa.

Amatérsky hoax, reaguje Korčok

„Už niekoľko dní sa po internete šírili veľmi amatérsky zmajstrované hoaxy o tom, že som bol eštebák. Boli také primitívne, že na to ani nemalo zmysel reagovať. Cez víkend to ale dostalo nový rozmer a v priebehu pár minút boli všetkými dezinfokanálmi na siete vypustené údajné dokumenty, ktoré mám vraj vysvetľovať,“ reagoval prezidentský kandidát Korčok.

Ako ďalej uviedol, je nechutné, že do celej veci zatiahli aj jeho starého otca. „Tak len upozorňujem, že ten pán v tom údajnom dokumente má iné krstné meno aj dátum narodenia, ako môj starý otec,“ zdôraznil Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko