Na hlavný obsah

Dôvodov, prečo by Fico nechcel, aby bol Pellegrini prezidentom, je viac. Politológ Lenč zhodnotil priebeh kampane

O prezidentský palác chce celkovo zabojovať 11 kandidátov.

Dôvodov, prečo by Fico nechcel, aby bol Pellegrini prezidentom, je viac. Politológ Lenč zhodnotil priebeh kampane
Zľava P. Pellegrini (Hlas-SD), I. Matovič (Slovensko) a A. Danko (SNS). Foto: TASR/J. Novák, J. Kotian, koláž RTVS

O prezidentské kreslo v blížiacich sa voľbách chce zabojovať 11 kandidátov. V stredu (31. 1.) oznámilo hnutie Slovensko kandidatúru svojho lídra Igora Matoviča a podpismi podporilo aj historika Patrika Dubovského.

Už skôr oznámili záujem kandidovať Peter Pellegrini, Ivan Korčok, Štefan Harabin, Krisztián Forró, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Andrej Danko, Milan Náhlik a Róbert Švec. Prvé kolo hlasovania bude 23. marca a prípadné druhé 6. apríla.

Podľa politológa Jozefa Lenča je najviac pravdepodobné, že v druhom kole prezidentských volieb sa stretnú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. „Netreba však zabúdať, že politika je umením možného a nemožného,“ doplnil s tým, že stále sa môže stať niečo prekvapujúce.

Jozef Lenč si myslí, že ak sa stane prezidentom líder koaličného Hlasu-SD Peter Pellegrini, tak nebude isté, že bude lojálny vládnej koalícii. „Nesúhlasím ani s tým výrokom, že musí existovať vyváženosť medzi vládou, parlamentom a prezidentom,“ doplnil politológ.

Vládna koalícia sa nezjednotila na jednom kandidátovi. Smer-SD podporí Petra Pellegriniho, do boja však vstúpil aj šéf SNS Andrej Danko, ktorý od ohlásenia kandidatúry útočí na predsedu Hlasu-SD, kým strana Smer-SD mlčí.

Jedným z dôvodov Dankovej kandidatúry je podľa politológa aj to, že Smeru-SD by vyhovovalo, ak by Pellegrini ostal predsedom parlamentu. „Andrej Danko však nemá zmysel pre politickú realitu a pre svoje vlastné miesto v nej,“ povedal Lenč.

Mlčanie Smeru je ohlušujúce

„Mlčanie Smeru-SD je až ohlušujúce. Dôvodov, prečo by Robert Fico nechcel, aby bol Pellegrini prezidentom, je viacero. Videli sme, že Smer-SD rástol najmä vďaka konfliktu s prezidentom republiky, útokmi na Petra Pellegriniho by si však mohol rozvrátiť vládnu koalíciu,“ vysvetlil Lenč.

Pre Smer-SD by podľa neho bolo lepšie, ak by prezidentom bol niekto, koho môžu označovať za „druhú Čaputovú, za Sorosovu bábku a podobne“.

„Je tam však aj osobné hľadisko. Robert Fico by ťažko niesol skutočnosť, že on v roku 2014 prehral s Andrejom Kiskom a naopak, človek, ktorý ho zradil, by nakoniec vyhral prezidentské voľby a porazil silného kandidáta,“ myslí si politológ.

Hnutie Slovensko nesklamalo

„Predstavitelia hnutia Slovensko nesklamali. Opätovne sa snažia teatrálne vstúpiť do volebnej kampane,“ povedal Lenč. Podľa neho to všetko zapadá do „cirkusu, ktorý z politiky urobil Igor Matovič“.

„Istým spôsobom je smutné, že sa mu v tomto cirkuse rozhodol robiť klauna aj historik Patrik Dubovský,“ dodal.

Podľa politológa Jozefa Lenča chce Igor Matovič využiť voľby na útoky. „Týmto spôsobom len opätovne pomôže Robertovi Ficovi. Taktiež chce zviditeľniť aj značku svojho hnutia, ktoré zneužilo názov štátu,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko