Na hlavný obsah

Zoznam kandidátov na prezidenta je kompletný. Čas na odovzdanie podpisov vypršal

Prvé kolo volieb bude v sobotu 23. marca.

Zoznam kandidátov na prezidenta je kompletný. Čas na odovzdanie podpisov vypršal
Prezidentský palác na Hodžovom námestí. Foto: TASR/Pavol Zachar

O prezidentské kreslo zabojuje 11 kandidátov. Utorňajšou (30. 1.) polnocou uplynula lehota na odovzdanie podpisov na prezidentskú kandidatúru. Minulé prezidentské voľby sa o túto funkciu uchádzalo až 15 osobností.

Ako posledné prinieslo len pár minút pred polnocou mená svojich kandidátov hnutie Slovensko a strana Za ľudí a Kresťanská únia. Predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš ich mená nepovedal, oznámili ich až v stredu (31. 1.) na tlačovej konferencii.

Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s najmenej 15-tisíc podpismi.

Kandidovať za hlavu štátu môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo sa uskutoční 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

Všetky odovzdané podpisy preveruje desaťčlenná komisia zamestnancov NR SR. Kandidáti dostanú vyrozumenie do 13. februára, vtedy bude definitívne jasné, kto zabojuje o post hlavy štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko