Na hlavný obsah

Prezidentský boj medzi Pellegrinim a Korčokom bude tesný, ukazuje prieskum

Rozhodnúť by mohli voliči iných kandidátov.

Prezidentský boj medzi Pellegrinim a Korčokom bude tesný, ukazuje prieskum
Zľava Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Ivan Korčok. Foto: TASR/Ján Krošlák, koláž RTVS

Dvaja hlavní favoriti v boji o prezidentské kreslo sú, približne dva mesiace pred voľbou, jasní. Voličov zatiaľ najviac oslovili predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Ostatní kandidáti za spomínanou dvojicou výrazne zaostávajú. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý uskutočnili medzi 22. a 25. januárom. Pellegrini by v prvom kole získal 40,7 percenta hlasov, druhy Korčok 38,2 percenta.

Na treťom mieste figuruje s výrazným odstupom bývalý sudca Štefan Harabin, volilo by ho osem percent voličov. Za ním nasleduje predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró s 3,3 percentami, bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš s 2,1 percentami, šéf SNS Andrej Danko s 1,7 percentami a líder ĽSNS Marian Kotleba s 1,6 percentami.

Prvú desiatku uzatvárajú europoslanec Miroslav Radačovský s 1,2 percentami, influencer a zabávač Peter Kuťka s 1,1 percentami a jednopercentnú podporu by získala jediná ženu v top desiatke zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková.

Druhé kolo

Ak by do druhého kola postúpil Pellegrini a Korčok, ich súboj by už taký tesný nebol. Podľa prieskumu agentúry Ipsos by Pellegrini získal 54,7 percenta hlasov a Korčok 45,3 percenta.

Pellegriniho by totiž v druhom kole volili Harabinovi aj Dankovi voliči. Hlasovalo by za neho až 85 percent voličov týchto kandidátov. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 23. marca, druhé 6. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko