Na hlavný obsah

Fíni hlasovali o novej hlave štátu: Prvé kolo volieb sa skončilo, v úlohe favorita je bývalý premiér

Všetkých deväť kandidátov sľubovalo tvrdý postoj voči Rusku.

Fíni hlasovali o novej hlave štátu: Prvé kolo volieb sa skončilo, v úlohe favorita je bývalý premiér
Voliči vo volebnej miestnosti v Helsinkách. Foto: TASR/AP

Vo Fínsku sa skončilo prvé kolo prezidentských volieb, v ktorých obyvatelia krajiny rozhodujú o nástupcovi súčasnej hlavy štátu Sauliho Niinistöa. Predbežné výsledky sa očakávajú ešte v nedeľu (28. 1.) v noci.

Prieskumy verejnej mienky, ako aj prvé súčty vopred odovzdaných hlasov stavajú do úlohy favorita bývalého premiéra a kandidáta vládnucej Národnej koaličnej strany (KOK) Alexandra Stubba. Ani ten však zrejme nemá šancu na zisk nadpolovičnej väčšiny hlasov, ktorá je potrebná na víťazstvo už v prvom kole hlasovania.

Hlavnými témami predvolebnej kampane boli nová úloha Fínska ako člena Severoatlantickej aliancie, kam krajina vstúpila po ruskej invázii na Ukrajinu, a situácia na fínsko-ruskej hranice, ktorú Helsinki uzavreli kvôli rastúcemu počtu utečencov. Podľa Fínska za problémami na hraniciach stojí Moskva. Zahraničná a bezpečnostná politika patrí medzi kľúčové ústavné kompetencie fínskeho prezidenta, pripomenuli agentúry.

Deväť kandidátov

Všetkých deväť kandidátov na budúceho fínskeho prezidenta sľubovalo pred voľbami tvrdý postoj voči Rusku v prípade, že budú zvolení, upozornila agentúra Reuters.

Favoritom sa podľa nej stal Stubb, ktorému v nedávnych prieskumoch vyjadrilo podporu pre prvé kolo volieb približne 22 až 27 percent opýtaných. Prvé údaje o sčítaní v predstihu odovzdaných hlasov, ktoré krátko po zatvorení volebných miestností zverejnilo fínske ministerstvo spravodlivosti, ukazovali Stubbovo vedenie s 28,3 percenta.

Tesne za ním sa umiestňoval v sondážach s 20 až 23 percentami niekdajší minister zahraničia Pekka Haavisto zo Zeleného zväzu, ktorý ale kandiduje ako nezávislý. Ten podľa prvých spočítaných hlasov získaval 25,8 percenta, uviedla agentúra Reuters.

Na treťom mieste sa v prieskumoch s 15 až 18 percentami pohyboval Jussi Halla-aho z nacionalistickej Strany Fínov, ktorý je známy svojím odporom k EÚ a protiimigračnými názormi. Niinistö po dvoch funkčných obdobiach už kandidovať nemohol.

Ak dnes nikto nezíska viac ako 50 percent odovzdaných hlasov, 11. februára sa v druhom kole hlasovania stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet