Na hlavný obsah

Výdatný dážď zaplavil cesty aj pivnice na viacerých miestach. Myjava vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity

Výstrahy platia pre celé Slovensko aj zajtra.

Výdatný dážď zaplavil cesty aj pivnice na viacerých miestach. Myjava vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Intenzívny dážď zvýšil hladiny riek vo viacerých regiónoch Slovenska. Niekde zaplavilo polia, cesty aj pivnice. Vyliala sa aj hraničná rieka Morava a zaplavila okolie. Výstrahy platia pre celé Slovensko aj zajtra. Vodičov potrápi najmä poľadovica.

Výdatné zrážky komplikovali dopravu na mnohých miestach. V Trnavskom kraji pri diaľnici D1 vytekala na cestu bahnitá voda z poľa. Primátor Myjavy zas vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity.

„Prišlo k zatápaniu komunikácií vodou stekajúcou z priľahlých rolí. Prišlo k vybrežovaniu niektorých prítokov vodného toku Myjava, voda pretekala cez premostenia,“ priblížil hovorca Myjavy Marek Hrin.

Zaplavilo aj cestu na hraničnom priechode Hohenau neďaleko obce Moravský Svätý Ján. Rieka Morava znemožnila ľuďom prejsť do Rakúska. Na vozovku vytekala voda do výšky asi 15 centimetrov.

Zvýšeným hladinám vodných tokov sa v Správach RTVS venovali redaktorky Nikoleta Ferková a Emília Tóth Lengyelová:

Nie je to prvý raz, čo priechod na tomto úseku pre vysokú hladinu zatvorili. Obyvateľov obcí potrápila voda aj uplynulý týždeň.

„Bolo to spôsobené topiacou sa snehovou pokrývkou a dažďovými zrážkami medzi Vianocami a Novým rokom. V priebehu včerajšieho a dnešného dňa zvýšeným vypúšťaním vodnej nádrže na rieke Dyje,“ vysvetlil hydrológ Tomáš Masár zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Hrádza v okolí Moravy chráni obec pred záplavou. No výdatné dažde sa už podpísali na vytopených pivniciach. Podľa starostu obce Moravský Svätý Ján Antona Emricha by hraničný priechod mohol byť opäť prejazdný v strede týždňa.

„Zvýšená hladina bude pretrvávať zrejme väčšiu časť budúceho týždňa na rieke Morava, ale na zvyšku tokov by sa stav mal otočiť,“ spresnil hydrológ.

Meteorológ varuje pred poľadovicou

Výstraha druhého stupňa pred povodňami platila aj pre východ Slovenska. Vyliala sa rieka Latorica a Bodrog. Domy zatiaľ nezaplavilo. No voda z korýt zaplavila polia.

Vyhliadky do ďalších dní už vyzerajú lepšie. Najvýdatnejšie dažde by mali skončiť. Dážď však vystriedajú snehové zrážky. Spozornieť by však mali vodiči. „Je pravdepodobné, že ojedinele sa bude tvoriť aj poľadovica, a to hlavne v okresoch na severe a západe územia,“ varuje meteorológ Pavol Beránek zo SHMÚ.

Na chladné a mrazivé počasie by sme sa mali pripraviť aj od budúceho týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko