Na hlavný obsah

Najmenej 103 ľudí zahynulo po výbuchoch pri hrobe generála Solejmáního v Iráne. Malo ísť o teroristický útok

Zranilo sa 170 ľudí.

Najmenej 103 ľudí v stredu (3. 1.) zahynulo a ďalších 170 sa zranilo pri dvoch explóziách neďaleko cintorína v iránskom meste Kermán. Ide o miesto pohrebné miesto generála Kásoma Solejmáního, ktorý zomrel pri americkom atentáte v Bagdade v januári 2020. Píše to agentúra AFP s odvolaním sa na iránske štátne médiá. Predošlá bilancia uvádzala 73 obetí.

Podľa zástupcu guvernéra provincie Kermán išlo o terorizmus. Iránska štátna televízia informovala najprv o prvej a následne o druhej explózii počas pietneho ceremoniálu v juhovýchodnom meste Kermán.

Polooficiálny web Nournews uviedol, že na ceste vedúcej k cintorínu explodovalo niekoľko plynových fliaš. Podľa úradov sa ľudia zranili tiež pri úteku z miesta explózií.

Námestník guvernéra provincie Kermán Rahmán Džalálí incident označil za teroristický útok. Bližšie podrobnosti neuviedol. Agentúra AP v tejto súvislosti píše, že Irán má množstvo nepriateľov, ktorí by mohli byť strojcami útoku. A to vrátane exilových skupín, militantných organizácií a štátnych aktérov.

Irán vyjadril podporu palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, ktoré teraz vedie vojnu s Izraelom v Pásme Gazy, libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh či jemenským šiitským povstalcom Húsíom.

Iránska štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých zraneným pomáhajú zdravotníci. „Naše tímy evakuujú zranených. Ale cesty blokujú davy ľudí, „povedal štátnej televízii šéf Červeného polmesiaca v provincii Kermán Rezá Falláh.

Kto bol Solejmání

Veliteľa elitných iránskych jednotiek Kuds Solejmáního zabili 3. januára 2020 pri útoku amerického bezpilotného lietadla pri letisku v irackom Bagdade.

Vplyvný generál, ktorého Washington zaradil na zoznam teroristov, dohliadal na iránsky jadrový program a bol považovaný za architekta stratégie takzvaných zástupných vojen, keď Teherán namiesto priameho angažmánu vo vojenských konfliktoch využíva spriatelených milícií na presadzovanie vlastných záujmov v širšom blízkovýchodnom regióne.

Na Solejmániho pohrebe v roku 2020 vznikla tlačenica, pri ktorej zahynulo najmenej 56 ľudí a viac ako 200 ďalších bolo zranených, pripomína AP.

Vplyvný generál, ktorého Washington zaradil na zoznam teroristov, dohliadal na iránsky jadrový program. Považovali ho za architekta stratégie takzvaných zástupných vojen, keď Teherán namiesto priameho angažmánu vo vojenských konfliktoch využíva spriatelených milícií na presadzovanie vlastných záujmov v širšom blízkovýchodnom regióne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet