Na hlavný obsah

KĽDR pokračuje v odpaľovaní balistických rakiet. Otestovať mala novú nadzvukovú strelu

Vypálila ju do Japonského mora.

KĽDR pokračuje v odpaľovaní balistických rakiet. Otestovať mala novú nadzvukovú strelu
Na tejto fotografii, ktorú poskytla severokórejská vláda, je podľa nej letová skúška novej rakety stredného doletu na tuhé palivo v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) v nedeľu (14. 1.) ráno smerom do Japonského mora zrejme odpálila balistickú raketu. Dopadla na nespresnené miesto mimo japonskej výlučnej ekonomickej zóny. Informovali agentúry Kjódó a Reuters.

Ide o prvé odpálenie severokórejskej rakety od 18. decembra, keď armáda otestovala raketu dlhého doletu Hwasong-18. KĽDR test potvrdila. Generálny štáb juhokórejskej armády, ktorý raketové testy severných susedov sleduje, bezprostredne po incidente nespresnil, akú vzdialenosť strela preletela.

Severokórejské médiá potom vo večerných hodinách SEČ uviedli, že krajina úspešne otestovala novú nadzvukovú strelu stredného až dlhého doletu na pevné palivo. Jej odpálenie podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA nijako neohrozilo bezpečnosť susedných krajín.

Nejde o raritu

Podobné incidenty nie sú výnimočné. Minulý týždeň armáda KĽDR odpálila do mora pri hraniciach s Južnou Kóreou na 200 delostreleckých granátov a prinútila Soul evakuovať ostrov Jeonpchjong desať kilometrov od severokórejských hraníc.

Južná Kórea so svojimi partnermi, predovšetkým Japonskom a Spojenými štátmi, kritizujú nepriateľskú rétoriku Pchjongjangu a rozvoj jeho vojenských kapacít.

Severokórejský vodca Kim Čong-un naproti tomu kritizuje vojenské cvičenia juhu a vyhlasuje, že zjednotenie so Soulom nie je možné a že Pchjongjang zásadne mení svoju politiku proti Južnej Kórei. Teraz ju považuje za nepriateľský štát.

Pokračovať v budovaní aj rozvoji vojenských technológií a kapacít plánuje podľa Bieleho domu KĽDR aj s podporou Ruska.

To mu výmenou za balistické rakety s dosahom až 900 kilometrov na použitie vo vojne na Ukrajine ponúklo bojové lietadlá, strely zem-vzduch, obrnené vozidlá alebo materiál na výrobu rakiet, uviedol začiatkom januára hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

KĽDR upevňuje vzťahy s Ruskom

Oficiálna severokórejská agentúra KCNA so správou o teste rakety oznámila, že do Ruska odcestovala severokórejská delegácia na čele s ministrom zahraničia.

Spojené štáty a sedem ďalších krajín tento týždeň Rusko obvinili, že zneužíva svoju pozíciu stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, keď nakupuje rakety zo Severnej Kórey a používa ich na útoky proti Ukrajine.

Moskva podľa Washingtonu a jeho partnerov vojenskou spoluprácou s KĽDR porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady. Washington už skôr uviedol, že Rusi už najmenej v dvoch prípadoch balistickej rakety z KĽDR na Ukrajine použili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet