Na hlavný obsah

Konflikt v Košiciach: Starostovia mestských častí tvrdia, že primátor im obmedzil prístup k pracovníkom magistrátu

Politológ považuje takéto riešenie za neštandardné.

Konflikt v Košiciach: Starostovia mestských častí tvrdia, že primátor im obmedzil prístup k pracovníkom magistrátu
Dominanta centra Košíc Dóm svätej Alžbety. Foto: TASR/Milan Kapusta

V Košiciach sa vyostruje konflikt medzi vedením mesta a niektorými poslancami a starostami mestských častí. Tvrdia, že primátor im obmedzil prístup k odborným zamestnancom magistrátu. Ten riadený vstup obhajuje.

Ak sa chcú poslanci či starostovia mestských častí stretnúť s pracovníkmi magistrátu, musia o tom informovať primátora. Mnohých z nich to pobúrilo.

„Oficiálnym dôvodom je to, čo prezentujú oni, že je krízový režim, ale neoficiálny a skutočný dôvod je vlastne prinútiť mestských poslancov k poslušnosti a k tomu, aby prestali súčasné vedenie kritizovať,“ povedal poslanec mestského zastupiteľstva v Košiciach Dominik Karaffa (NOVA).

Na vyostrenú situáciu v Košiciach sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Ondrej Behún:

V Košiciach sa vyostruje konflikt medzi vedením mesta a niektorými poslancami a starostami mestských častí.

Mesto Košice reagovalo, že nevidí dôvod komentovať útoky poslanca Karaffu, ktorý podľa vedenia mesta „zneužil vzniknutú situáciu na vlastné zviditeľnenie sa na sociálnych sieťach“. Na magistráte totiž platia nové pravidlá. Poslancov o nich informovali listom.

„Aby mali zamestnanci Magistrátu (mesta Košice) časový priestor na plnenie bežných a krízových úloh zároveň, zdvorilo vás žiadame, aby ste všetky požiadavky od odborných zamestnancov (mesta Košice) smerovali priamo primátorovi (mesta Košice),“ napísal magistrát.

Kancelária primátora následne požadované stretnutie zorganizuje. „Ak teda odsúhlasia náš prístup, tak budeme zapísaní do zoznamu na vrátnici a až potom nás pustia dovnútra,“ dodal Karaffa.

„Potrebujeme s týmto odborným aparátom komunikovať, čo v tomto prípade je komplikácia aj pre nás,“ vysvetlil starosta MČ Košice – Dargovských Hrdinov Dominik Babušík (nezávislý).

„Pokiaľ sa primátor rozhodol, že chce mať kontrolu nad tým, kto s kým komunikuje, tak je to jeho právo. V podstate sú to jeho zamestnanci,“ podotkol starosta MČ Košice – Košická Nová Ves Michal Krcho (STANK).

Politológ to považuje za neštandardné

Politológ považuje takéto riešenie za neštandardné. „Poslanci sú rovnako volení politici alebo zástupcovia ľudí, ako aj samotný primátor a musia mať čo najjednoduchšiu komunikáciu s odbornými útvarmi,“ myslí si politológ Miroslav Řádek.

Na sociálne siete unikla aj údajná komunikácia primátora. „Poukázala na to, že ani tak nejde o to, aby sme sa nahlasovali cez tú kanceláriu, ale o to, aby sme boli kontrolovaní,“ uviedol Babušík.

Nie je to prvý konflikt medzi vedením mesta a časťou poslancov či starostov. Naposledy došlo k sporu pre nevyplatenie podielových daní vybraným mestským častiam či pri téme ich zlučovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny