Na hlavný obsah

Mesto Košice neposlalo mestským častiam peniaze. Starostovia pripravujú trestné oznámenie

Mesto je v krízovom režime a napätie sa zvyšuje.

Mesto Košice neposlalo mestským častiam peniaze. Starostovia pripravujú trestné oznámenie
Pohľad na mesto Košice. Foto: TASR

Mesto Košice neposlalo viacerým mestským častiam dohodnuté peniaze. Nevyplatilo im sľúbenú plnú sumu z podielových daní. Starostovia na to upozornili na sociálnej sieti. Magistrát hovorí o zavádzaní. Starostovia zvažujú právne kroky. Mesto je v krízovom režime a napätie sa zvyšuje.

Magistrát krátil peniaze mestským častiam posledné štyri mesiace. Oproti schválenému rozpočtu im nevyplatil približne 1,4 milióna eur. Obyvatelia to priamo nepocítia, ale ohrozuje to plánované projekty mestských častí.

Na spor v Košiciach sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Katarína Zakuťanská:

„V pláne máme rekonštrukciu veľkého promenádneho chodníka v rekreačnej lokalite, projekty bezpečných priechodov na sídlisku a množstvo ďalších investičných projektov. Čiže ide o sumu 147-tisíc eur,“ uviedla starostka mestskej časti (MČ) Nad Jazerom a predsedníčka Rady starostov Lenka Kovačevičová.

„Mestskej časti neboli vyplatených 226-tisíc eur, čo je 15 percent z rozpočtovanej sumy,“ povedal starosta MČ Košice – Západ Marcel Vrchota.

„Keďže sme nie svojím zavinením ukončili rok v mínuse 221-tisíc eur, tak sme museli čerpať kontokorentný úver a takisto budeme potrebovať čerpať svoj rezervný fond. Ak toto bude pokračovať ďalej, tak mestská časť môže vyhlásiť bankrot,“ podotkol starosta košickej mestskej časti KVP Ladislav Lörinc.

Mesto je v krízovom režime

Mesto pripomína, že je v krízovom režime a tvrdí, že mestské časti si vlani finančne prilepšili dotáciou od štátu.

„Košiciam v minulom roku do mestského rozpočtu prišlo výrazne menej peňazí. Naopak, mestské časti v minulom roku dostali neočakávanú finančnú čiastku od štátu vo výške 6,6 milióna eur za pomoc mesta odídencom z Ukrajiny,“ tvrdí košický magistrát.

„Je množstvo ďalších výziev, kde mestské časti nie sú oprávneným žiadateľom a mesto je. Mesto napríklad od vlády dostalo na konci roka 1,9 milióna, kde ani euro nedalo mestským častiam, čiže my sa len riadime a súťažíme v takom prostredí, ako sú vytvorené pravidlá,“ podotkol Lörinc.

„Je to situácia, ktorá sa neudiala v meste Košice za posledných 30 rokov od fungovania samosprávy, čiže takýto stav nebol nikdy, aby sa nedodržalo to, čo bolo schválené v rozpočte,“ kritizovala Kovačevičová.

Starostovia zvolali stretnutie s mestom

Na 9. januára zvolali starostovia stretnutie s primátorom. Poslali už aj podnet hlavnému kontrolórovi mesta.

Starosta KVP Lörinc potvrdil, že pripravujú trestné oznámenie a podanie žaloby na mesto Košice. Starostovia si myslia, že primátor konal nezákonne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny