Na hlavný obsah

Koniec fluórovaných plynov do roku 2050 predpokladajú nové emisné pravidlá, ktoré schválil europarlament

Pravidlá definovali aj ďalšie ciele.

Koniec fluórovaných plynov do roku 2050 predpokladajú nové emisné pravidlá, ktoré schválil europarlament
Poslanci Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) v utorok (16. 1.) schválil nové pravidlá na minimalizáciu emisií zo silných skleníkových plynov v súlade s cieľmi EÚ a globálnymi klimatickými cieľmi. Píše sa to v tlačovej správe zverejnenej na webstránke europarlamentu.

Za dohodu s Radou EÚ o ďalšom znižovaní emisií z fluórovaných plynov sa vyslovilo 457 poslancov. Proti hlasovalo 92 a 32 sa zdržalo hlasovania

Nové pravidlá predpokladajú úplné ukončenie používania fluórovaných uhľovodíkov (HFC) do roku 2050. Tiež rátajú so stanovením míľnikov na zníženie spotreby v EÚ v rokoch 2024 až 2049.

Zavádzajú prísne požiadavky, ktoré zakazujú uvádzanie výrobkov obsahujúcich fluórované plyny na trh EÚ. A konkrétne dátumy postupného ukončenia ich používania v odvetviach, v ktorých je technologicky a ekonomicky uskutočniteľné prejsť na alternatívy. Ide napríklad o domáce chladničky, klimatizácie a tepelné čerpadlá.

Nové pravidlá a ozónová vrstva

Za dohodu o znížení emisií látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu (ODS) hlasovalo 538 poslancov. Proti hlasovalo osema 13 sa zdržalo hlasovania.

Ide o zákon, ktorý zavádza požiadavky na zhodnocovanie a recykláciu takýchto látok v stavebných materiáloch. A to najmä v izolačných penách, ktoré sú hlavným zdrojom zostávajúcich emisií látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu v EÚ.

Zavádzajú sa ním aj prísne výnimky pre ich používanie ako východiskovej suroviny (na výrobu iných látok, napríklad vo farmaceutickom alebo chemickom priemysle), ako procesných činidiel, v laboratóriách a na protipožiarnu ochranu.

Nové pravidlá ešte musia formálne schváliť ministri členských krajín (Rada EÚ) pred ich zverejnením v Úradnom vestníku EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet