Na hlavný obsah

Kriminalita na slovenských školách po streľbe v Prahe narastá. Minister vnútra chce zvýšiť bezpečnosť

Prišiel s nápadom, aby na každej škole bol jeden policajt.

Kriminalita na slovenských školách po streľbe v Prahe narastá. Minister vnútra chce zvýšiť bezpečnosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na základnej škole v Harichovciach, v okrese Spišská Nová Ves, sa iba 14-ročné dievča vyhrážalo smrťou dvom žiačkam školy.

Rodičia detí sa zľakli a obrátili sa na políciu. Podobných agresívnych prejavov na školách po masakri v Prahe pribúda. Aj v tomto prípade na Spiši opäť úradovali sociálne siete.

Žiačka deviateho ročníka, zo základnej školy v obci Harichovce, prostredníctvom sociálnej siete posielala dvom kamarátkam rôzne nechutné odkazy.

„Vyhrážala sa nielen vlastnou smrťou, ale vyhrážala sa aj smrťou svojim spolužiačkam. Napísala: Domov zdravé a živé nedôjdete,” uviedla riaditeľka ZŠ v Harichovciach Magdaléna Neupauerová.

Kriminalite na školách sa v Správach RTVS z regiónov sa venovala Marie Balážová Melníková:

Keďže sa vulgárne správy od 14-ročnej Vanesy stupňovali, rodičia dvoch dievčat, ktorým ich adresovala, to nevydržali a na polícii podali trestné oznámenia.

„Vyhrážkami zabitím u nich vzbudili dôvodnú obavu o ich život a zdravie,“ vyhlásila hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

Vyhrážok pribúda po streľbe v Prahe

Podobných vyhrážok v prostredí škôl po tragickej masovej streľbe v Prahe narastá. V hlasovej správe sa 19-ročný Matej vyhrážal žiačke zo základnej škole v Gelnici, že u nich sa zopakuje masaker v Prahe. Už je vo väzbe.

Výhražný mail prišiel aj do základnej škole v Nitre. Bývalá žiačka v ňom napísala, že nabehne do školy so zbraňou a všetkých postrieľa. Polícia už obvinila aj 18-ročného mladíka z Trenčína. Ten sa takto vyhrážal na tamojšej strednej škole.

„Obvinený uviedol, že chodí na strelnicu a má zbraň, konkrétne revolver. Tento prinesie do školy a to tam vystrieľa. Taktiež povedal, že história sa zopakuje,” prezradila hovorkyňa KR PZ v Trenčíne Ingrid Krajčíková.

O jeho vzatí do väzby bude rozhodovať súd. Ak mu vinu dokážu, hrozí mu šesť mesiacov až tri roky vo väzení.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok chce na margo týchto prípadov zabezpečiť vyššiu bezpečnosť v školách. Prichádza s nápadom, aby bol na každej škole jeden policajt.

„Áno, polícia a pedagógovia majú byť viac prepojení, majú sa viac osobne poznať. Nemá to byť nejaké anonymné volanie na 158,” skonštatoval bezpečnostný analytik Martin Kráľovič.

„Hliadky ani nie, ale na škole by sa nám veľmi dobre uplatnil školský psychológ,” povedala riaditeľka ZŠ v Harichovciach.

„Ešte treba finančný nástroj pre školy, aby mohli investovať do svojej bezpečnosti, či už čo sa týka kamerových systémov a odolných dverí. Dobrý kamerový systém môže byť jeden z prvkov, ktorý odradí toho útočníka, aby si nevybral danú školu na nejaký útok,” uviedol bezpečnostný analytik.

Podľa odborníka by ale na školách mali študentov pripravovať, ako sa v krízových situáciách správať. „Keď už príde k takémuto útoku, aby vedeli veľmi dobre reagovať, aby sa minimalizovali škody,” uzavrel analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny