Na hlavný obsah

Lieky určené pre rukojemníkov Hamasu sa už dostali do Pásma Gazy, informoval Katar

Obsahuje liečivá pre 45 rukojemníkov.

Lieky určené pre rukojemníkov Hamasu sa už dostali do Pásma Gazy, informoval Katar
Ľudia sa zúčastňujú na proteste, ktorý požaduje prepustenie rukojemníkov unesených militantmi Hamasu do pásma Gazy, Foto: TASR/AP

Katarské ministerstvo zahraničných vecí v stredu (17. 1.) večer potvrdilo, že na územie palestínskeho Pásma Gazy už vstúpili lieky, z ktorých časť je určená pre izraelských a zahraničných rukojemníkov zadržiavaným palestínskou militantnou organizáciou Hamas.

Ako v noci na štvrtok (18. 1.) spresnila agentúra DPA, lieky v stredu dopravili do Egypta. Tam ich previezli na izraelský hraničný priechod Kerem Šalom na kontrolu. Odtiaľ sa náklad vrátil späť do Egypta a následne sa začala jeho preprava do Pásma Gazy.

Podľa dohody, detailne prerokovanej v utorok (16. 1.) jej sprostredkovateľmi – Katarom a Francúzskom – zásielka obsahuje lieky pre 45 rukojemníkov.

Neskôr v stredu hovorca izraelskej armády Daniel Hagari novinárom povedal, že Izrael „urobí všetko pre to, aby s Katarom skontroloval, či sa lieky dostanú k rukojemníkom, ktorí ich potrebujú“.

Napriek dosiahnutiu dohody sa Hamas v stredu ešte pokúsil stanoviť nové podmienky – odmietol napr. akúkoľvek inšpekciu kamiónov zo strany Izraela.

 Izraelské úrady však trvali na doterajších pravidlách, keď sa ich kontrole podrobujú všetky dodávky humanitárnej pomoci vchádzajúce do Pásma Gazy. Izrael takto preveruje, či v sa náklade neukrývajú zbrane a munícia.

Hamas počas novembrového dočasného prímeria sprostredkovaného Katarom prepustil desiatky rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných vo väzniciach v Izraeli.

Pri útoku na Izrael zo 7. októbra komandá Hamasu zabili vyše 1,2-tisíca ľudí a približne 250 ďalších uniesli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Izraelskí predstavitelia uvádzajú, že 132 je ešte stále zadržiavaných, 27 bolo údajne zabitých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet