Na hlavný obsah

Malým pacientom v nemocnici vo Zvolene spríjemňujú liečbu dvaja štvornohí návštevníci

Špeciálne vycvičené psy navštevujú pacientov každý týždeň.

Malým pacientom v nemocnici vo Zvolene spríjemňujú liečbu dvaja štvornohí návštevníci
Špeciálne vycvičené psy s malým pacientom vo zvolenskej nemocnici. Foto: RTVS

Canisterapia, teda podporná liečba pomocou špeciálne vycvičených psov, sa stáva čoraz populárnejšou aj v slovenských nemocniciach. Spríjemní náročnú liečbu a pacientom odbúrava stres. Štáb RTVS bol pri detských pacientoch vo zvolenskej nemocnici.

Nelka má šesť rokov a vo zvolenskej nemocnici ju hospitalizovali s vysokou horúčkou a zvracaním. V rámci liečby jej pobyt na detskom oddelení spríjemnila aj štvornohá návšteva – dva špeciálne vycvičené psíky Amir a Mateo.

„To dieťa je v strese tým, že je v nemocnici a akonáhle sa niečo také nádherné objaví, tak určite im to spríjemní liečbu a možno aj odbúra do veľkej miery stres,“ vysvetlila matka malej pacientky Jana Delimanová.

V reportáži redaktora Petra Mútňana zo Správ RTVS si môžete pozrieť, ako si návštevu vycvičených psíkov chválila malá pacientka Nelka:

Na detskom oddelení aktuálne leží jedenásť pacientov a psy im pomáhajú v rámci podpornej liečby – canisterapie. Štvornohú návštevu si pochvaľovala aj pacientka Natália. „Mám rada psy. Najviac sa mi páčilo, keď som im dávala piškótu,“ povedala.

„Psy sú motivačnou zložkou pre ich rozveselenie. Klienti môžu psom dávať povely, sú aj takí, ktorí chcú psov do postele a len ich hladkať a česať,“ priblížil diplomovaný canisterapeut Miroslav Suja.

Už viac ako rok môžu dvoch špeciálne vycvičených zlatých retrieverov stretnúť pacienti na onkológii, na internom či detskom oddelení. „Ja som vždy rada, keď psy prídu k deťom a ľahnú si k nim. Deti sa odreagujú, zamerajú pozornosť na psa a potom sa ľahšie spolupracuje,“ vysvetlila vedúca sestra na detskom oddelení zvolenskej nemocnice Elena Malatincová.

V rámci canisterapie navštevujú zlatí retrieveri pacientov vo zvolenskej nemocnici každý týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny