Na hlavný obsah

Slovensko nevie obsadiť vyše 80-tisíc pracovných pozícií, pomôcť by nám mohli migranti

Systém ich prijímania musí štát nastaviť zmysluplnejšie.

Slovensko nevie obsadiť vyše 80-tisíc pracovných pozícií, pomôcť by nám mohli migranti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pracovníkov z tretích krajín by privítalo aj Slovensko. Na pracovnom trhu je momentálne problém obsadiť 82,5-tisíca pozícií. Odborníci zároveň hovoria, že pravidlá prijímania cudzincov musí štát nastaviť zmysluplnejšie.

Prichádzajúci absolventi škôl nedokážu obsadiť miesta po zamestnancoch, ktorí odchádzajú do dôchodku. Na pracovnom trhu máme každý rok o 22-tisíc ľudí menej. Najväčšie problémy hlási strojársky priemysel či doprava.

Problém so zháňaním zamestnancov sa napríklad očakáva aj v súvislosti so vznikom automobilky Volvo neďaleko Košíc. „Spolu sa predpokladá dopyt po 16-tisícoch nových pracovných miest,“ priblížil konateľ Valaliky Industrial Park Miroslav Durec.

Migranti by mohli Slovensku pomôcť obsadiť 82,5-tisíca pracovných miest. Problémom na trhu práce sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Voľné miesta vo Volve sa bude snažiť vedenie spoločnosti obsadiť domácimi pracovníkmi. Odborníci však tvrdia, že náš pracovný trh si bude musieť pomôcť pracovníkmi z tretích krajín.

„Ukrajinci sa veľmi dobre vedia zapojiť do pracovného procesu, rovnako tak Bielorusi. Dobré skúsenosti majú spoločnosti napríklad s Indmi, sú to príjemní a pracovití ľudia a tak isto teda Vietnam či iné krajiny,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Prijatie je momentálne zdĺhavé

Ich prijatie do práce je momentálne zdĺhavé. „Zahraničný pracovník, ak si má vybrať či bude rok čakať na umiestnenie na Slovensku, alebo sa za 2-3 mesiace dostane napríklad do Poľska, alebo do Maďarska, tak často nám zahraniční pracovníci utekajú do cudziny,“ pokračoval Lasz.

Asociácia preto navrhuje zjednodušiť podmienky, napríklad pri udeľovaní národných víz. Rokuje aj s vládou.

„Aj keby sme zjednodušili podmienky pre zamestnávanie cudzincov tretích krajín, tak Slovensko si určite bude vyberať krajiny, z ktorých by cudzincov prijalo, z krajín ktoré sú nám blízke,“ informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Zjednodušenie byrokracie vítajú aj odborníci, ostražitosť je však podľa nich na mieste. „To znamená, aby nám cez legálnu migráciu neprišli ľudia potenciálne s iným úmyslom, ako tu pracovať,“ povedal podpredseda GLOBSEC-u a niekdajší minister hospodárstva Vazil Hudák.

Odborári vyzývajú vládu, aby sa najskôr zamyslela nad tým, ako tu udržať tých, ktorí od nás odchádzajú pracovať do zahraničia. „Pracovné prostredie na Slovensku je jedno z najnekvalitnejších v rámci Európy. Zároveň to súvisí aj s platovým ohodnotením našich zamestnancov,“ myslí si prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Odborári sa obávajú, že prílev zahraničných pracovníkov, ktorí sú ochotní pracovať aj za menej, by mohol spôsobiť zníženie miezd. „Dlhodobo upozorňujeme na dodržiavanie rovnakých podmienok pre všetkých zamestnancov bez ohľadu na to z akej krajiny pochádzajú,“ dodala Uhlerová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika