Na hlavný obsah

Na cintoríne sa objavili stopy medveďa, mesto ho dočasne zatvorilo. Zoológ hovorí o záhade

Jednou z možností, prečo sa tam šelma ocitla, je aj používanie pyrotechniky.

Na cintoríne sa objavili stopy medveďa, mesto ho dočasne zatvorilo. Zoológ hovorí o záhade
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na cintoríne v Spišskej Novej Vsi objavili stopy medveďa. Mesto ho dočasne zatvorilo. Jednou z možností, prečo sa tam šelma ocitla, je aj používanie pyrotechniky.

Stopy podľa mestskej polície našli tamojší záhradkári. Zoológ zo Správy Národného parku Slovenský raj Milan Barlog zo stôp vyčítal, že išlo o jedného medveďa.

Vedenie mesta okamžite cintorín dočasne uzavrelo. Mestskí policajti ho vo dne i v noci kontrolovali.

Na prípad zatúlaného medveďa sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Kontroly robíme vizuálne, pomocou bateriek, a takisto máme k dispozícii aj termovíziu,“ povedal náčelník mestskej polície v Spišskej Novej Vsi Ľubomír Chroust.

Keďže nový cintorín je otvorený nonstop, jednou z verzií je, že medveď sa dostal dnu práve cez hlavnú bránu.

„On tu podľa mňa fakt nemá čo robiť, to je pre mňa záhada. Prirodzený výskyt medveďa je na opačnej strane mesta, vo Volovských vrchoch. Asi fakt len prechádzal,“ myslí si zoológ Milan Barlog.

Možných dôvodov, prečo sa medveď ocitol v širšom centra mesta, je viacero. “Je dosť pravdepodobné, že ten medveď zablúdil do intravilánu vzhľadom k používaniu pyrotechniky. Taktiež je tam možný aj ten parafín,“ doplnil náčelník mestskej polície Ľubomír Chroust.

Podľa zoológa môže byť príčinou aj to, že v blízkosti jeho brlohu ťažia drevo. To ho môže vyplašiť a späť sa už nevráti.

Keďže sa počas kontrol medveď na cintoríne ani v jeho okolí neobjavil, mesto cintorín znovu pre verejnosť otvorilo. Ľudí ale vyzýva k vyššej obozretnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny