Na hlavný obsah

Pri Martine útočil medveď, muža pohrýzol do nohy

Spôsobil mu aj škrabance na rukách.

Pri Martine útočil medveď, muža pohrýzol do nohy
Ilustračná snímka. Foto: Mockford & Bonetti/Eye Ubiquitous/Profimedia

Medveď zaútočil v stredu (27. 12.) v Národnom parku Veľká Fatra v okrese Martin na muža, ktorý utrpel hryzné poranenia na nohe a škrabance na rukách. Nachádza sa mimo ohrozenia života a zostal na pozorovaní v Univerzitnej nemocnici Martin. Informoval o tom odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Doplnil, že doba hospitalizácie zraneného muža je asi tri dni. „Napadnutý muž bol na turistickom výstupe spolu s manželkou. Po napadnutí medveďom zišiel do doliny, odkiaľ ho do nemocnice doviezol rodinný príslušník. Zamestnanci ŠOP SR dostali informáciu o útoku od brata napadnutého dnes dopoludnia,“ uviedol odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

K útoku došlo na hrebeňovom chodníku smerom na vrch Prieložnica v ochrannom pásme Národného parku Veľká Fatra v katastri Sklabinského Podzámku.

„Útočiaceho medveďa pravdepodobne zobudilo zo spánku teplejšie počasie a predchádzajúce dažde. Mohol vyhľadávať lepšie miesto na prezimovanie. Zamestnanci ŠOP SR vykonajú obhliadku miesta útoku s cieľom vylúčiť, že išlo o poraneného medveďa,“ dodal.

Zvýšená opatrnosť

ŠOP SR vyzýva turistov, aby v lokalite útoku zvýšili opatrnosť. „V tejto oblasti Veľkej Fatry je výskyt našich najväčších šeliem, ako aj ich zimovísk, častý. Pri pohybe v lese by sme si mali všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďov. Obzvlášť pozorní by sme mali byť pri pohybe v hustom poraste či počas zlej viditeľnosti,“ upozornila.

V tomto roku eviduje ŠOP SR osem útokov medveďa na človeka, pri ktorých nedošlo k poraneniu alebo fyzickému kontaktu.

„Útokov s ublížením na zdraví evidujeme tento rok dvanásť. V prípade blízkych stretov či priamych útokov medveďa na človeka treba kontaktovať 112, ktorá o situácii upovedomí príslušné organizačné útvary ŠOP SR. V prípade nahlasovania škôd, konzultácií o preventívnych opatreniach či inom výskyte medveďa kontaktujte priamo jednotlivé vysunuté pracoviská ŠOP SR,“ vyzvala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny