Na hlavný obsah

NATO budúci týždeň spustí najrozsiahlejšie vojenské cvičenie za posledné desaťročia

NATO chce preveriť schopnosť spojencov zapojiť sa do konfliktu.

NATO budúci týždeň spustí najrozsiahlejšie vojenské cvičenie za posledné desaťročia
Na ilustračnej snímke vlajka NATO. Foto: Unsplash

Severoatlantická aliancia vo štvrtok (18. 1.) oznámila, že budúci týždeň spustí najrozsiahlejšie manévre za uplynulé desaťročia. Do vojenského cvičenia sa zapojí 90 000 vojakov. Potrvá niekoľko mesiacov a NATO ním chce preveriť schopnosť spojencov zapojiť sa do konfliktu s tak schopným protivníkom, akým je Rusko. Informovala o tom agentúra AFP.

  Cvičenie Steadfast Defender potrvá do konca mája a zúčastnia sa na ňom vojaci zo všetkých 31 členských krajín NATO a Švédska, ktoré čaká na ratifikáciu členstva v Aliancii, uviedol vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) Christopher Cavoli.

Dosiaľ najväčšie vojenské cvičenie NATO od čias studenej vojny sa uskutočnilo v roku 2018, pripomína agentúra DPA. Cvičenie Trident Juncture sa odohrávalo predovšetkým na území Nórska a zapojilo sa doň asi 51 000 vojakov.

„Bude to jasná ukážka našej jednoty, našej sily a nášho odhodlania sa navzájom chrániť,“ uviedol americký generál Cavoli o spoločnom vojenskom cvičení.        

Predseda Vojenského výboru NATO, admirál Rob Bauer, už na úvod dvojdňového rokovania v Bruseli v stredu (17. 1.) uviedol, že aliancia potrebuje najmä posilniť kolektívnu obranu. Všetky kroky k tomu potrebné ale „neležia len na pleciach uniformovaných“.

„Aby sme posilnili našu kolektívnu obranu a zároveň podporili Ukrajinu v existenčnom boji, potrebujeme celospoločenský prístup,“ uviedol holandský admirál. „Potrebujeme verejné aj súkromné subjekty, aby zmenili svoje myslenie. Z éry, v ktorej bolo všetko plánovateľné, predvídateľné, kontrolovateľné… do doby, v ktorej sa môže stať čokoľvek. Do doby, v ktorej musíme očakávať nečakaných,“ dodal.

Vo štvrtok Bauer zdôraznil, že NATO je silnejšie ako kedykoľvek predtým, no stále je potrebné „robiť toho viac pre odrazenie akejkoľvek potenciálnej hrozby“. „Je to aj o pripravenosti,“ uviedol holandský admirál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet