Na hlavný obsah

Predjazdec Adam Žampa si privodil zranenie v podobnom mieste ako Vlhová: Pre slovenské lyžovanie to bol veľmi čierny deň

Aj Žampovi hrozí predčasný koniec sezóny.

Predjazdec Adam Žampa si privodil zranenie v podobnom mieste ako Vlhová: Pre slovenské lyžovanie to bol veľmi čierny deň
Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa. Foto: Facebook/Adam Zampa

Fantastická atmosféra v Jasnej vydržala počas pretekov Svetového pohára v obrovskom slalome len chvíľu. Po páde Petry Vlhovej nastalo v cieľovom priestore hrobové ticho a každý čakal na prvé správy o stave slovenskej lyžiarky.

Na domácom svahu spadla ešte v prvom úseku trate, zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice.

Andreas Žampa: Nedomýšľajme si

Trať si ako predjazdec vyskúšal aj Andreas Žampa, slovenský reprezentant potvrdil, že podmienky sú ťažké: „U nás to je každé preteky, na ľade sme zvyknutí jazdiť. Ale bolo to o niečo viac ľadové. Ale je to aj počasí. Boli mínusové teploty, potom nastalo oteplenie, zapršalo a zasa začalo mrznúť. Pre dievčatá je to asi viac náročné,“ opísal Žampa.


O tom, že podmienky na svahu nie sú ideálne, svedčia veľké rozdiely na čele prvého kola. Sara Hectorová mala po odjazdení prvej tridsiatky pretekárok sekundový náskok pred Mikaelou Shiffrinovou, tretia Alice Robinsonová stratila 1,05 sekundy. Štvrtá Zrinka Ljutičová mala stratu už 2,61 sekundy. „Vidieť, že si niektorá zvykne viac a niektorá menej, preto aj veľké rozdiely,“ dodal Žampa.

Vlhovú po páde zniesli dolu na nosidlách, 28-ročná Slovenka potom zamierila do nemocnice. „Verím, že to bude v pohode. Lepšie sa je nechať zviezť na saniach horskou službou, keď si človek nie je istý. Naozaj verím, že to bude najlepšie, sám viem, aké to je z vlaňajška, keď som sa zranil ja. Nedomýšľajme si, lekári určite odvedú dobrú prácu a verím, že to bude najlepšie,“ uviedol Žampa.

Počas jazdy sa zranil aj jeho brat Adam, ktorý v cieli odkrýval po svojich, no tiež musel ísť na vyšetrenie: „Musíme si počkať aj v tomto prípade, uvidíme, čo ukáže vyšetrenie.“

Andreasa Žampu mrzeli zranenia brata i Vlhovej, no atmosféru v Jasnej si naplno užíval: „Je to ukážka celého turizmu. Je to výnimočná príležitosť, Svetový pohár sa tu nejde každý rok. Bohužiaľ sme smutní, videli sme čo sa stalo. Ale Slovensko žije lyžovaním a slovenskí fanúšikovia sú najlepší na svete.“

Aj Žampovi hrozí koniec sezóny

Pár hodín po pretekoch sa k situácii vyjadril aj samotný Adam Žampa , ktorý sa zranil na podobnom mieste ako Petra Vlhová. Slovenský reprezentant bol predjazdec prvého kola obrovského slalomu. Rovnako ako u najlepšej slovenskej lyžiarky aj u neho hrozí koniec sezóny, zranenie si privodil na podobnom mieste ako Vlhová.

„Natrhnuté bočné väzy a pomliaždená chrupavka ma možno v tejto sezóne odstavia mimo lyží, no to sa dozvieme až počas ďalších týždňov a vyšetrení,“ uviedol Žampa na sociálnych sieťach.

 „Dnes to bol pre slovenské lyžovanie veľmi čierny deň. Moje ľavé koleno, s ktorým som síce cez extrémnu bolesť zlyžoval a ktoré mi po páde v hornej časti trate v jazde počas predjazdu vyskočilo a zasunulo sa našťastie hneď naspäť, na tom však nie je najlepšie,“ povedal Žampa, ktorý po zranení zamieril do Ústrednej vojenskej nemocnice.

„Každopádne však verím, že rehabilitácia a tím lekárov urobia všetko pre to, aby som stihol ešte túto sezónu návrat na zjazdovky Svetového pohára, samozrejme, pokiaľ mi to zdravie a lekári dovolia,“ poznamenal.

Žampa vyzdvihol prácu lekárov

„Chcel by som sa veľmi poďakovať Vladimírovi Masarykovi z nemocnice v Ružomberku, ktorý mne, ako aj Peti (Vlhovej) i členom Dukla Banská Bystrica pomohol v rýchlom vyšetrení,“ uviedol.

„Takisto veľká vďaka patrí celému tímu Horskej služby v Jasnej, ktorý mal dnes priveľa roboty a vtesnal nás do programu v náročnej práci. Klobúk dolu pred záchranármi, hasičmi ako aj policajtmi, ktorí nám na mieste veľmi pomohli,“ uviedol Žampa, ktorý v prebiehajúcom ročníku Svetového pohára zatiaľ nebodoval.

„Verím, že sa na lyže vrátim ešte silnejší, tak ako po každom mojom doterajšom zranení. A áno, ešte som stále mladý pre tých čo pochybujú. Ja sa nikdy nevzdám,“ poznamenal Žampa, ktorý neskôr na sociálne siete pridal aj pozitívnejší odkaz s fotografiou, na ktorej počas SP v Jasnej zapózoval aj s bratmi Teom a Andreasom. „Toto je tá najkrajšia spomienka na dnešný deň,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport