Na hlavný obsah

Ničivé zemetrasenie v Japonsku si vyžiadalo už 120 obetí

Šanca na nájdenie ďalších preživších je stále menšia.

Ničivé zemetrasenie v Japonsku si vyžiadalo už 120 obetí
Japonskí hasiči prechádzajú okolo vrakov zhorených áut po požiari po zemetrasení. Foto: TASR/AP

Počet obetí ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok (1. 1.) zasiahlo japonskú prefektúru Išikawa, dosiahol v sobotu (6. 1.) 120. Informovala o tom agentúra AP. Počet nezvestných klesol na vyše 200 osôb.

Japonsko počas pondelka zasiahlo viacero zemetrasení, ktoré spôsobili zosuvy pôdy, požiar a vlny cunami. Najsilnejšie z nich so silou 7,6 malo epicentrum v prefektúre Išikawa na pobreží ostrova Honšu.

Záchranári vo štvrtok (4. 1.) v tejto prefektúre vytiahli z trosiek dve staršie ženy. Šanca na nájdenie ďalších preživších je však stále menšia.

Na mieste zasahujú tisíce záchranárov z celej krajiny. Japonský premiér Fumio Kišida v utorok (2. 1.) oznámil, že do oblasti vyslali na pomoc záchranárom aj 1 000 vojakov. „Záchrana životov je našou prioritou, pričom bojujeme s časom. Je potrebné okamžite zachrániť ľudí, ktorí uviazli v zrútených domoch,“ povedal premiér.

Ochotu pomôcť Japonsku deklaroval v súvislosti so zemetrasením aj americký prezident Joe Biden. Spojené štáty v piatok (5. 1.) oznámili pomoc vo výške 100 000 dolárov vrátane prikrývok, vody a zdravotníckeho materiálu a prisľúbili poslať aj ďalšiu pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet