Na hlavný obsah

Pre zosuv pôdy uzavreli hlavnú cestu, obchádzka vedie cez centrum. Mesto sa bojí, že ťažké autá spôsobia škody

Zosuv začnú odstraňovať začiatkom apríla.

Pre zosuv pôdy uzavreli hlavnú cestu, obchádzka vedie cez centrum. Mesto sa bojí, že ťažké autá spôsobia škody
V Gelnici na niekoľko dní úplne uzavreli hlavnú cestu. Foto: RTVS

Pre zosuv pôdy v Gelnici na niekoľko dní úplne uzavreli hlavnú cestu. Dopravná tepna patrí košickému kraju a je v kritickom stave. V úseku aktuálne odstraňujú 220 stromov. Obchádzka vedie cez centrum Gelnice. Vedenie mesta opravu víta, no zároveň sa obáva, že ťažké autá poškodia cesty v meste a nebudú ich mať za čo opraviť.

Dopravná situácia v okresnom meste Gelnica sa náhle výrazne zhoršila. Autá smerujúce do Košíc, Prešova či Poľska a späť, už mesto neobchádzajú, ale prechádzajú jeho centrom. Dôvodom je uzavretie obchvatu mesta kvôli výrubu stromov.

Primátor Gelnice Dušan Tomaško začiatok rekonštrukcie oceňuje, no dodáva, že dopravná situácia v meste sa stáva kritickou. “Všetka doprava, či kamiónová, autobusová alebo osobná ide priamo cez naše Banícke námestie, cez pamiatkovú zónu a cez hlavnú ulicu,“ sťažuje sa.

Dopravným obmedzeniam v Gelnici sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

V Gelnici na niekoľko dní úplne uzavreli hlavnú cestu.

Zmena dopravy prekvapila aj vodičov. Medzitým sa na uzavretom úseku pôvodnej spojnice hladovej doliny s krajskými mestami na východe Slovenska, ale aj s Poľskom pracuje.  

„Teraz sa deje výrub stromov, ide o asi 220 stromov. Na asi 10 pracovných dní to uzavreli. Od 8.30 h do 15.00 h je cesta uzavretá úplne. Mimo pracovného času je cesta regulovaná semaforom,“ hovorí stavbyvedúci Marek Kollár.

Kvalita cesty

Na aktuálnu záťaž, ale cesta v centre dimenzovaná nie je. Podľa primátora je jasné, že sa to odrazí na jej kvalite. 

„Tak frekventovaná naša cesta nebola nikdy v živote. Komunikovali sme s Košickým samosprávnym krajom, že akým spôsobom si to budeme navzájom kompenzovať,“ vyhlásil Tomaško.

Zodpovední, žiadajú všetkých šoférov o ohľaduplnosť. Keďže cesta patrí Košickému samosprávnemu kraju, rekonštrukciu za približne 600-tisíc eur, župa zaplatí z vlastného rozpočtu. A ďalšie prostriedky prisľúbili použiť aj na opravu cesty v centre Gelnice.

Samotný zosuv na tejto ceste začnú odstraňovať začiatkom apríla. Stavebné práce musia stavbári ukončiť do polovice augusta. Počas tohto obdobia tu bude dopravu regulovať semafor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny