Na hlavný obsah

Oprava cesty medzi dvoma krajmi potrvá dlhšie. Uzávierka komplikuje život nielen vodičom, ale aj cestujúcim autobusmi

Tie v časti obce vôbec nezastavujú.

Oprava cesty medzi dvoma krajmi potrvá dlhšie. Uzávierka komplikuje život nielen vodičom, ale aj cestujúcim autobusmi
Rekonštruovaná cesta. Foto: RTVS

Oprava päťkilometrového úseku cesty medzi Banskobystrickým a Nitrianskym krajom potrvá o tri týždne dlhšie ako Slovenská správa ciest (SSC) pôvodne avizovala.

Takmer polročná uzávierka cesty medzi Kozárovcami a Hronským Beňadikom komplikuje život nielen vodičom, ale aj cestujúcim prímestskými autobusmi. Tie v časti obce vôbec nezastavujú.

Pre uzávierku cesty v Psiaroch, ktoré sú časťou Hronského Beňadika, od júna autobusy vôbec nezastavujú. Ľudia to majú na najbližšiu zastávku niekoľko sto metrov.

„Obyvateľov najviac obmedzuje doprava. Niekedy sa nám to kombinuje aj so železničnou, ktorá máva často obmedzenia, hlavne na tejto trati. Tým pádom nám nejdú ani autobusy, ani vlaky,“ vysvetlil starosta Hronského Beňadika Imrich Rajčok.

Na opravovaný úsek cesty medzi krajmi sa bol pozrieť redaktor RTVS Miroslav Lyko. Pozrite si celú jeho reportáž zo Správ RTVS z regiónov:

Na uzavretom päťkilometrovom úseku medzi Kozárovcami a Hronským Beňadikom cestári v týchto dňoch s prácami finišujú.

„V súčasnosti sa realizuje obrusná vrstva úseku od Kozároviec po Psiare. Na tomto úseku prebiehajú práce na úprave svahov a krajníc. Osádzajú sa priekopové žľabovky a vykonávajú sa prípravné práce na osadenie zvodidiel,“ priblížil hovorca SSC Martin Guzi.

V extraviláne Psiarov cestári pokladajú ložnú asfaltovú vrstvu. Osádzajú priekopové žľabovky a dlažbu z lomového kameňa. „Predpokladaný termín sprejazdnenia pred zimou je 20. decembra tohto roka,“ dodal hovorca Guzi.

Časový sklz spôsobilo jesenné počasie

Cestu mali pôvodne dokončiť do konca novembra. Časový sklz podľa SSC spôsobila aj mimoriadne daždivá jeseň.

„V Hronskom Beňadiku zaznamenali v októbri tohto roku 110 milimetrov zrážok a bolo to 190 percent dlhodobého priemerného úhrnu zrážok pre október,“ povedal Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Obyvatelia si od uzávierok dlho neoddýchnu. Od marca ich čaká oprava ďalšej cesty. Tentokrát medzi Psiarmi a Hronským Beňadikom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny