Na hlavný obsah

Premiér Fico sa bol s A. Dankom a Ľ. Blahom pokloniť pri hrobe posledného komunistického prezidenta Československa

Danko ho označil za jednu z najvýraznejších osobností.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa bol v stredu (10. 1.) spolu s podpredsedami Národnej rady SR Ľubošom Blahom (Smer-SD) a Andrejom Dankom (SNS) pokloniť pri hrobe posledného komunistického prezidenta Československa Gustáva Husáka. Video z pietnej akcie zverejnil šéf SNS na sociálnej sieti.

Danko spresnil, že vence a kvety položili na Husákov hrob v bratislavskej Dúbravke, ktorá je jeho rodiskom, pri príležitosti 111. výročia narodenia predstaviteľa tvrdej línie komunistického režimu vtedajšieho spoločného štátu.

Danko označil Husáka za jednu najvýraznejších osobností. „Jedni ho milujú, druhí ho zatracujú. Mal ťažký život, urobil aj mnoho chýb. Ale to, čo zanechal, z toho žijú aj dnešné generácie,“ uviedol Danko.

Komunista Husák bol jednou z vedúcich osobností Slovenského národného povstania za druhej svetovej vojny. Po vojne sa stal predsedom Zboru povereníkov, teda de facto slovenskej vlády. V 50. rokoch ho deväť rokov väznili ako „buržoázneho nacionalistu“.

Československým prezidentom bol v rokoch 1975 až 1989. Stal sa symbolom takzvanej normalizácie po invázii vojsk krajín Varšavskej zmluvy v roku 1968. Po nežnej revolúcii, ktorá viedla k pádu komunizmu v Československu, Husák v decembri 1989 rezignoval na funkciu prezidenta. Jeho nástupcom na Pražskom hrade sa stal Václav Havel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko