Na hlavný obsah

Prešovskej radnici sa nedarí znižovať dlh neplatičov v nájomných bytoch. Sprísnila preto podmienky ich prideľovania

Zlepšenie priniesla aj zmena komunikácie s neplatičmi.

Prešovskej radnici sa nedarí znižovať dlh neplatičov v nájomných bytoch. Sprísnila preto podmienky ich prideľovania
Ilustračná snímka obytného domu. Foto: RTVS

Prešovskej radnici dlhujú neplatiči v nájomných bytoch viac než milión eur. Za trinásť rokov dlh mesto nedokázalo znížiť. Mnohí totiž napríklad vyhlasujú osobný bankrot. Podľa radnice však podmienky prideľovania nájomných bytov sprísňujú, ale zmenili aj komunikáciu s neplatičmi, čo prinieslo zlepšenie.

Pred trinástimi rokmi dlhovali neplatiči v nájomných bytoch mestu zhruba milión eur. Koncom minulého roka to už bolo o 200-tisíc viac.

„Dlh nám narástol z viacerých dôvodov. Jedným je zákon o osobnom bankrote, kde nám extrémnym spôsobom narástli nedobytné pohľadávky,“ priblížil primátor mesta Prešov František Oľha.

Mesto navyše zaplatilo aj exekútorom viac než dokázali vymôcť. „Napríklad náklady na jedného exekútora boli 95-tisíc eur a vymohol necelých 17-tisíc eur,“ uviedol hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst.

Dlhom v nájomných bytoch v Prešove sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Róbert Latta:

Mesto si za to môže samo

Radnica hovorí, že problémom sú najmä staré dlhy u tých, ktorí v bytoch už nebývajú. Podľa odborného garanta miestneho komunitného centra si však za to môže aj samo mesto. A to spôsobom, akým to kedysi riešilo.

„Pre mňa je nepochopiteľné, prečo je deložácia prioritná pred splátkovým kalendárom. Ak niekoho deložujete, znamená to, že už nikdy túto pohľadávku nevymôžete. Takýto človek je vo finančnej núdzi, takže tá pohľadávka sa stáva nedobytnou,“ vysvetlil odborný garant komunitného centra v Prešove Peter Németh.

Systém už zmenili

Radnica však už systém zmenila. S dlžníkmi sa najprv snaží dohodnúť. Novým nájomcom pridelia byt iba na rok a musia vopred zaplatiť zálohu. „Ak vidíme, že je ten nájomca bezproblémový, tak opätovne mu môžeme dať až na tri roky,“ uviedla predsedníčka komisie pre sociálne veci MsZ v Prešove Jaroslava Kutajová.

„Tie dlhy u aktívnych nájomníkov, ktorí u nás sú, nerastú,“ dodal prešovský primátor František Oľha. „Tieto modifikácie sú pozitívne a prinesú svoj efekt, ale až za rok, dva či tri,“ skonštatoval Németh.

Otázne je, čo so spomínaným starým dlhom. Podľa primátora sa to ďalej snažia riešiť. Okrem iného aj žalobami. „Ale je to náročné a veľmi nepravdepodobné, že sa nám podarí značnú časť z toho vymôcť. Aj keby malá časť, tak je to veľký prínos pre mesto,“ uviedol primátor.

V Trenčíne je pre porovnanie celková výška nedoplatkov v nájomných bytoch 70-tisíc eur. Z toho je takmer tretina dlh súčasných nájomcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny