Na hlavný obsah

V Sabinove sa z nového bývania teší 24 rodín, radnica má však na stole stovky ďalších žiadostí

Kľúče od nových bytov je pre mnohých dôležitá zmena v živote.

V Sabinove sa z nového bývania teší 24 rodín, radnica má však na stole stovky ďalších žiadostí
Nájomné bývanie v Sabinove. Foto: RTVS

Až 24 rodín v Sabinove bude bývať v nových nájomných bytoch. Odovzdalo im ich mesto. V jednom z najmenej rozvinutých regiónov si takto chcú udržať obyvateľov.

Už len niekoľko krokov a títo nájomníci pred novým bytovým domom prekročia prah vlastného bývania. „Odovzdávajú sa byty prevažne dvojizbové, ale sú tu aj jedno a trojizbové,“ priblížila hovorkyňa mesta Sabinov Zuzana Tökölyová.

Kľúče od nových bytov v rukách je pre mnohých dôležitá zmena v živote. „Osamostatnenie so snúbencom, môžeme teraz začať budovať rodinu. Máme nejaké spoločné zázemie,“ uviedla jedna z nájomníčok Eliška Krajčovičová.

Na radnici majú ešte takmer 300 žiadosti. „Od roku 2001 sa vybudovalo už jedenásť bytových jednotiek. Ide predovšetkým o dlhodobé nájomné zmluvy a záujem aj jednotlivých žiadateľov bol prevažne na dlhodobý prenájom,“ priblížila Tökölyová.

Nájomnému bývaniu v Sabinove sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Mesto má ešte voľné pozemky

Sabinov má ešte voľné pozemky a preto stavia pomocou úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania i dotácie z rezortu dopravy. Z vlastného rozpočtu uvoľnilo 30-tisíc eur.

„Jednou zo základných úloh samospráv je zabezpečiť dobrý život pre obyvateľov. Zabezpečenie dobrého a dostupného bývania je jedným z nevyhnutných prostriedkov,“ vysvetlil politológ z Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM v Prešove Tomáš Koziak.

Ale aj s dostupnou infraštruktúrou ako školy, obchody i zdravotnícke zariadenia. „Pokiaľ dokážu zabezpečiť aj toto, dokážu zabezpečiť aj dobrý život vo svojom meste,“ dodal politológ Koziak.

Záujem o takéto bývanie je aj v Bardejove. „K dnešnému dňu je počet čakateľov na byt 167,“ priblížil hovorca mesta Bardejov Štefan Hij.

V Bardejove pravdepodobne začnú stavať o rok. V Sabinove sa už rozbehli práce na ďalšej bytovke za viac ako 700-tisíc eur. Takto sa k vlastnému bývaniu dostane ďalších osem rodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny