Na hlavný obsah

Ďalšie rodiny v núdzi sa dostali k novým nájomným bytom v Bratislave

Doba ich užívania je však obmedzená.

Ďalšie rodiny v núdzi sa dostali k novým nájomným bytom v Bratislave
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Nezisková organizácia Úsmev ako dar otvára na začiatku roka tri nové byty pre rodiny v núdzi. S bývaním pre sociálne slabších je na Slovensku dlhodobo problém. Organizácia byty zriadila z vyzbieraných finančných prostriedkov.

K štyrom bytom na poschodí v bratislavskej Petržalke pridali tri ďalšie na prízemí. Úsmev ako dar sa dlhodobo snaží pomáhať rodinám v núdzi. Peniaze na to nachádzajú najmä u sponzorov a darcov. Štát veľmi nepomáha.

„Verím, že keď sa nám to podarí skolaudovať, že dostaneme podporu z Bratislavského samosprávneho kraja a zafinancujú nám tento odborný tím, ktorý sa bude venovať týmto rodinám,“ povedal výkonný riaditeľ organizácie Úsmev ako dar Štefan Adamjak.

Novým bytom pre rodiny v núdzi sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiáš:

Pani Oľga v jednom z bytov organizácie už býva. Žije sama s deťmi. Pre zlú finančnú situáciu sa často sťahovali. Jej deti tak menili prostredie aj školu. „Zatiaľ by som chcela využiť, kým budem tu v úsmeve, niečo aj našetriť, ak sa mi podarí. Aby som aj s nejakými peniazmi odtiaľto odchádzala, aby som si vedela aj zaplatiť bývanie,“ prezradila.

Úsmev ako dar tieto byty poskytne rodinám na maximálne tri roky. Za ten čas chcú ľudí stabilizovať, aby si mohli dovoliť vlastné nájomné bývanie. Neziskovka má podobné projekty aj mimo Bratislavy. V Košiciach už v štyroch nových nájomných bytoch bývajú štyri rodiny.

Zariadenie na pomoc mladým je plné

Neľahká situácia je aj v občianskom združení Brána do života. Zariadenie na pomoc mladým ľuďom, ktorí opúšťajú detské domovy, je plné.

„Dopyt je stále vysoký a niektorých klientov musíme zaraďovať do poradovníka a musíme čakať, kedy sa uvoľní miesto,“ priblížila sociálna pracovníčka Bibiana Halaváčová z Brány do života.

Brána do života pomáha mladým dospelým nájsť si prácu. Okrem toho ich podľa Hlavačovej učí samostatnosti. Poskytuje im aj rôzne kurzy a poradenstvo. „Počas pobytu v našom zariadení sa každému klientovi venujeme individuálne. To znamená, že každý klient potrebuje svoj čas a priestor,“ doplnila.

Obe organizácie sa zhodujú v jednom. Chýbajú im peniaze. Okrem možnej priamej podpory každoročne zbierajú aj dve percentá z daní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny