Na hlavný obsah

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk v nižších polohách sa tešia z mrazov, môžu naplno zasnežovať

Vianočné prázdniny lyžovačke príliš nepriali.

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk v nižších polohách sa tešia z mrazov, môžu naplno zasnežovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z mínusových teplôt sa tešia prevádzkovatelia nižšie položených lyžiarskych stredísk. Môžu naplno zasnežovať. Aj na Spiši sa vďaka tomu naplno začala zimná sezóna. Vianočné prázdniny totiž lyžovačke príliš nepriali.

„Všetko robíme preto, aby sme svah zasnežili. Pripravujeme zjazdovku na lyžovanie,“ uviedla majiteľka lyžiarskeho strediska v Poráčskej doline Anna Birošová. Najmä na vrcholoch kopcov vládli na mnohých miestach takmer polárne podmienky. Celonočné zasnežovanie v nich nie je jednoduché.

„Hore máme víchricu. Vydržať tam pol hodinu je už naozaj umenie,“ skonštatoval majiteľ lyžiarskeho strediska Brodok Juraj Bakoš.

Prevádzkovatelia môžu zasnežovať. Na stav zjazdoviek na Spiši sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Marie Balážová Melníková:

Občas treba nahrievať zamrznuté dýzy či opätovne nahodiť kompresory. „Každú hodinu hore na kopec a potom dole. Očistiť a pozrieť, či všetko funguje dobre. Je nepríjemné robiť s vodou, keď je vonku -12 stupňov,“ povedal správca vleku v Poráčskej doline Miroslav Kalafut.

Silný vietor na vrcholoch kopcov však priniesol aj jednu výhodu. „Všetky delá sú otočené hore kopcom a fučí nám severák. A rozfúka sa to po celej zjazdovke. Nerobíme kopy, nemusíme potom ratrakovať. Len sa to vyžehlí.“ doplnil Bakoš.

Niekde však budú upravovať zjazdovku za pomoci ratraku, aby pripomínala známu látku. „Dúfajme, že budeme mať menčester na kopci,“ podotkla Birošová.

Mnohí museli pre oteplenie zatvárať

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk na Spiši sa z návratu zimy tešia. Mnohí museli pre oteplenie na začiatku roka strediská zatvárať. Svahy sa rozmočili a zaplnil ich kašovitý sneh.

Majiteľ lyžiarskeho strediska Brodok Juraj Bakoš musel stredisko zatvoriť. „Tie peniaze tečú do potoka,“ doplnil.

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk na Spiši veria, že silné mrazy vydržia aspoň tri dni. Svahy poriadne zasnežia a lyžiarsku sezónu budú môcť potiahnuť aspoň do polovice marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko