Na hlavný obsah

Patrilo medzi najväčšie a najnavštevovanejšie lyžiarske strediská v Československu, dnes však už len chátra

Poslední lyžiari tu boli pred desiatimi rokmi.

Patrilo medzi najväčšie a najnavštevovanejšie lyžiarske strediská v Československu, dnes však už len chátra
Na snímke lyžiarske stredisko v Tureckej. Foto: RTVS

Lyžiarske stredisko v obci Turecká neďaleko Banskej Bystrice patrilo medzi najväčšie a najnavštevovanejšie v niekdajšom Československu. Parametrami zjazdovky mu počas fungovania mohol konkurovať iba Chopok. Poslední lyžiari boli na známej zjazdovke pred takmer desiatimi rokmi a stredisko dnes už len chátra.

História lyžiarskeho strediska v Tureckej sa začala v roku 1968. Vtedy spustili výstavbu jednosedačkovej lanovky na vrch Líška. Do prevádzky ju uviedli o tri roky neskôr a fungovala nepretržite – vrátane letnej sezóny – až do roku 1991.

Strojník Ivan Gregor tu pracoval viac ako dve desaťročia a dnes už len spomína na časy, keď stredisko prekypovalo lyžiarmi. „Lanovka mala dĺžku dva kilometre a prevýšenie bolo 730 metrov. Zjazdovka mala 3,5 kilometra, to každý vravel, že po Chopku to je najlepšia zjazdovka na Slovensku,“ poznamenal strojník.

Chátrajúcemu lyžiarskemu stredisku sa v Správach RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Po rozobratí starej lanovky plánovali vtedajší majitelia výstavbu novej štvorsedačkovej, ktorá mala výrazne zvýšiť kapacitu lyžiarov. K tomu však nikdy nedošlo a odvtedy začalo stredisko stagnovať.

„V prevádzke boli iba vleky, ktoré tam takisto bolo potrebné do nich investovať. Investori, ktorí vydražili toto lyžiarske stredisko od štátneho podniku Javorina, žiaľbohu, mali len plány. Neurobili ďalší krok, ktorý všetci očakávali, a to je modernizácia a rozvoj lanovky a strediska ako takého,“ vysvetlil starosta Tureckej Ivan Janovec.

Starosta verí v obnovu

V tom čase sa začal na neďalekých Donovaloch rozvoj tamojšieho lyžiarskeho strediska. Kým Donovaly rástli a rozširovali sa, zjazdovka v Tureckej bola pomaly, ale isto odsúdená na zánik. Podľa bývalého strojníka to bola veľká škoda, pretože zjazdovka pod vrcholom Krížnej bola omnoho kvalitnejšia.

Starosta obce verí, že sa podarí stredisko v budúcnosti obnoviť, pretože pre malú obec v Národnom parku Veľká Fatra by to znamenalo veľkú finančnú vzpruhu. „Určite by sa zvýšila zamestnanosť. Samozrejme, aj príjem do obce by bol určite radikálne vyšší, lebo obec Turecká má len 157 obyvateľov. Zápasíme s mnohými finančným problémami,“ dodal.

Poslední lyžiari sa ocitli v Tureckej pred takmer desiatimi rokmi. Na webovej stránke strediska je dodnes oznam o lyžiarskej sezóne 2014/2015. V súčasnosti je stredisko na predaj, no podľa starostu sa zatiaľ nenašiel seriózny investor, ktorý by legendárnej zjazdovke prinavrátil zašlú slávu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny