Na hlavný obsah

Prísnejšiu ochranu psov a mačiek v Únii by mohla docieliť nová norma eurokomisie. Ochranári upozorňujú, že nerieši všetky problémy

V návrhu chýba riešenie problému extrémneho kríženia.

Prísnejšiu ochranu psov a mačiek v Únii by mohla docieliť nová norma eurokomisie. Ochranári upozorňujú, že nerieši všetky problémy
Pes z útulku pre opustené psy a mačky v Piešťanoch. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Prísnejšia ochrana spoločenských zvierat v celej Európskej únii. Takýto cieľ sleduje nový návrh Európskej komisie. Zvieratá má ochrániť pred zlým zaobchádzaním v chovateľských staniciach aj ilegálnym obchodom. Ochranárske organizácie návrh vítajú, no upozorňujú, že nerieši všetky problémy.

Po prvý raz v histórii by mohli začať v celej Únii platiť jednotné normy pre chov, chovné priestory a zaobchádzanie so spoločenskými zvieratami.

Starostlivosť o psov či mačky by mala podliehať prísnym pravidlám, ktoré sa dotknú najmä ich množenia a predaja. Europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska vysvetľuje, že návrh novej normy zahŕňa napríklad požiadavky na vystopovateľnosť ich pôvodu.

„Spolu s automatickými kontrolami pri online predaji pomôžu stransparentniť chov a obchod. Kupujúci získajú možnosť overiť si správnosť identifikácie, registrácie a dostane pod kontrolu aj nelegálny obchod so šteňatami a mačkami,“ vysvetlil.

Patríme medzi najväčších exportérov šteniat

Slovensko patrí medzi najväčších exportérov šteniat v Európe. Podľa právničky iniciatívy Zvierací ombudsman Nikoly Ďurčíkovej ročne vyvezieme približne 100-tisíc psov.

„Ilegálny obchod so zvieratami ohrozuje nielen zdravie a život samotných zvierat, ale aj zdravie ľudí. Toto zbytočné utrpenie, ktorým si prechádzajú stovky až tisíce mačiek a psov na Slovensku, je neprijateľné,“ uviedla.

Ochranári upozorňujú, že nelegálni množitelia psov a mačiek chovajú zvieratá v nehumánnych podmienkach. Kristína Devínska zo Slobody zvierat hovorí, že po novom by mali byť všetky zvieratá povinne označené a registrované veterinárom.

„Podľa návrhu musia byť všetky chovné zaradenia na množenie zvierat vopred schválené a sprístupnené vo verejnom zozname. Majitelia a osoby zodpovedné za prevádzku by mali povinne absolvovať školenie so získaním certifikátu o odbornej spôsobilosti. To sa týka aj prevozcov,“ vysvetlila.

Návrh nerieši všetky problémy

Dodáva však, že návrh nerieši všetky problémy. „To, čo však návrh nerieši, je extrémne kríženie za účelom získania vlastností konkrétneho plemena aj otázku online predaja. Práve za jeho obmedzenie bojujeme na Slovensku už roky,“ uviedla.

Práve prostredníctvom online predaja ponúkajú množitelia zvieratá často bez preukazu pôvodu. Sloboda zvierat vo svojej kampani Stop množiteľom upozorňuje, že veľké množstvo ponúkaných zvierat nie sú domáci miláčikovia, ako sa môže z inzerátov zdať. Mláďatá, rovnako aj ich rodičia, žijú v špine, v tme a bez vľúdneho ľudského dotyku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál