Na hlavný obsah

Na protivládny protest v Bratislave prišlo okolo 20-tisíc ľudí. Demonštrovalo sa aj v iných mestách

Zhromaždenie bolo aj v Prahe.

Na protivládny protest v Bratislave prišlo okolo 20-tisíc ľudí. Demonštrovalo sa aj v iných mestách
Protest proti krokom vlády v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vo viacerých mestách pokračovali protesty proti vládnemu zámeru zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Sériu demonštrácií vo viacerých mestách Slovenska organizujú opozičné hnutia Progresívne Slovensko, KDH a strana SaS.

V Bratislave sa štvrtkový (11. 1.) opozičný protest konal na Námestí Slovenského národného povstania. Námestie v historickom centre Bratislavy ľudia zaplnili krátko po 18.00 h. Podľa policajných odhadov sa v hlavnom meste zišlo okolo 20-tisíc ľudí.

V slovenskej metropole dav ľudí kričal napríklad „Dosť bolo Fica“ a „Fico do basy“. Opoziční politici z pódia napríklad tvrdili, že premiér Robert Fico (Smer-SD) je hrobárom demokracie na Slovensku a že z krajiny robí mafiánsky štát, či chce zabezpečiť beztrestnosť viacerým stíhaným ľuďom.

Protesty monitorovali aj štáby Správ RTVS. Situáciu v Bratislave sledovala redaktorka Barbora Škulová:

Na pódiu sa k davu prihovoril viaceré osobnosti politického i kultúrneho života. Vystúpil napríklad podpredseda kresťanských demokratov Marián Čaučík či podpredseda liberálov Branislav Gröhling.

“Rušia nezávislosť inštitúcií a dávajú ich ako léno svojim ľuďom. Ničia živobytie čestných ľudí a dávajú slobodu zlodejom, korupčníkom a mafiánom. Robert Fico ale robí chybu všetkých neúspešných autokratov. Podceňuje túžbu ľudí po slobode. My nebudeme ticho a Slovensko si nenecháme ukradnúť. Ani uniesť z Európskej únie niekam za Ural,” zdôraznil na proteste líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Na zhromaždenie do centra Bratislavy prišiel aj bývalý šéf diplomacie a súčasný prezidentský kandidát Ivan Korčok. Na proteste však nerečnil, stál v dave spolu s ostatnými demonštrantmi.

Svoj nesúhlas s rušením ÚŠP prišli vyjadriť aj predstavitelia rôznych mládežníckych organizácií. Vyzvali mladých ľudí, aby neboli ticho a aby nezostali ľahostajní k tomu, čo sa na Slovensku deje.

Na námestiach napriek mrazom

Zhromaždenia proti krokom štvrtej vlády Roberta Fica (Smer-SD) v centre Banskej Bystrice sa zúčastnilo asi tisíc ľudí. V porovnaní s predošlým protestom stredoslovenské mesto zaznamenalo nárast účasti. Demonštrácia prebehla v pokoji a rečnilo sa na improvizovanom pódiu pod morovým stĺpom.

Vystúpili opoziční politici, ale aj hostia, medzi nimi napríklad sestra bývalého vyšetrovateľa NAKA Pavla Ďurku. Hovorila o trieštení právneho štátu.

Podobne ako v Bratislave účastníci skandovali rôzne heslá, kričali, bubnovali a nesúhlas vyjadrovali aj pomocou transparentov. Okrem Banskej Bystrice sa zhromaždenia konali aj v Prievidzi a v Žiline, kam prišli tiež stovky ľudí.

Protesty aj bez politických strán

V Košiciach sa protest skončil krátko pred 19.00 h. Účasť sa tentokrát odhaduje na dvetisíc ľudí. V porovnaní s koncoročnými zhromaždeniami bol hlučnejší.

Verejnosti sa prihovorili okrem opozičných poslancov napríklad spisovateľ Slavomír Szabó. V dave výrazne zarezonoval prejav mladého študenta Nikolasa Prejsu. Okrem Košíc sa na východe krajiny protestovalo aj v Spišskej Novej Vsi a Prešove.

Protest v Banskej Bystrici monitoroval redaktor RTVS Jozef Kubánek. Informácie o protestoch na východnom Slovensku priniesla redaktorka Katarína Zakuťanská:

Protestovalo sa aj v Poprade, Námestove, Rimavskej Sobote, Ružomberku a Dolnom Kubíne. Išlo však o apolitické protesty, ktoré sa zorganizovali z iniciatívy občanov, bez politických subjektov.

V Prahe sa v rovnakom čase zišli desiatky ľudí pred slovenskou ambasádou v Dějviciach. Na akciu, ktorú organizoval spolok Pražská kaviareň, vyzvali ľudia slovenskú vládu a parlament, aby neobmedzovali nezávislé štátne inštitúcie alebo pristupovali rovnako ku všetkým serióznym spravodajským médiám.

Okrem zástupcov slovenského krajanského spolku na podujatí vystúpila aj zástupkyňa českej organizácie Rekonštrukcia štátu. Stretnutie účastníci zakončili spoločnou fotografiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko