Na hlavný obsah

Ďalšie protesty a obštrukcie: Opozícia odkazuje koalícii, že zrušenie ÚŠP nebude jednoduché

Po sviatkoch bude NR SR rokovať o novele Trestného zákona.

Ďalšie protesty a obštrukcie: Opozícia odkazuje koalícii, že zrušenie ÚŠP nebude jednoduché
Snímka z protestu. Foto: RTVS

Obštrukcie v rokovaní Národnej rady (NR) SR a ďalšie protesty v uliciach. Opoziční poslanci odkazujú vládnej väčšine, že zrušiť špeciálnu prokuratúru nebude tak jednoduché.

Po sviatkoch poslanci začnú rokovať o novele Trestného poriadku. Koalícia ju chce prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Jednou z priorít štvrtej vlády Roberta Fica (Smer-SD) je zrušenie špeciálnej prokuratúry. Zdôvodňuje to tým, že predošlý vládny kabinet cez zásahy polície a špeciálnej prokuratúry potláčal opozíciu, teda stranu Smer.

„Aby sa nemohli opakovať prípady vážneho zneužívania moci na politické účely. Za týmto názorom si nielen stojím, ale aj celou váhou funkcie predsedu vlády urobím všetko pre to, aby som tento náš jasný a dlhodobo deklarovaný cieľ dosiahol,“ povedal Fico.

„Pre fungovanie spravodlivosti na Slovensku nie je dôležité či existuje popri riadnej prokuratúre aj nejaká iná. Spomedzi 27 krajín EÚ má niečo takéto podobné možno len dve krajiny, žiadne iné nemajú,“ uviedol predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„V rámci špeciálnej prokuratúry je asi tisíc živých prípadov, ktoré riešia naozaj závažné činy. Len minimálna časť, asi 10 percent z toho sú prípady, ktoré riešia politikov a korupciu. A to je náznak toho, že Robert Fico chce ochrániť svojich ľudí,“ myslí si poslanec Branislav Gröhling (SaS).

Rokovaniu o novele Trestného poriadku sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Opozícia bude rozpravu naťahovať

Opozícia chce podniknúť všetky možné kroky, aby schválenie novely zrušila alebo aspoň oddialila. Rozpravu v parlamente chce preto naťahovať.

„Nie nezmyselne, absurdne, ale vecne a konštruktívne. Ale zároveň dlho, čo sa dá považovať za inteligentnú formu obštrukcie. Zároveň budeme zvolávať protesty, už tento štvrtok (11. 1.) na Námestí SNP,“ priblížil podpredseda NR SR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

„To je smiešne, nič nedosiahnu, absolútne nič. Len tam budú dlhšie sedieť, nech sa páči,“ reagoval Robert Fico. Podľa Pellegriniho je to „balamutenie ľudí“.

Prezidentka využije právo veta

Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že v tom znení, ktoré je zatiaľ medializované, to vidí „jednoznačne na veto“. „A to z viacerých dôvodov, okrem iného nielen z procesného, ale aj z hmotnoprávnych dôvodov,“ povedala prezidentka.

Ak koaliční poslanci veto prelomia, prezidentka uvažuje, že sa obráti aj na Ústavný súd SR. Rovnaký scenár zvažuje aj opozícia. „Ak by vládna koalícia ovládla aj post prezidenta republiky, tak ten prezident môže potom to podanie stiahnuť späť, čo poslanci neurobia,“ dodal Šimečka.

Na program schôdze sa má dostať aj prezidentkou vetovaný kompetenčný zákon, ktorým sa okrem iného zriadi nové ministerstvo cestovného ruchu a športu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko