Na hlavný obsah

Premiér po stretnutí s nemeckým kancelárom: Naše vzťahy nezaťažujú rozdielne názory na vojnu na Ukrajine

Fico sa v rovnaký deň stretol aj s ukrajinským premiérom.

Premiér po stretnutí s nemeckým kancelárom: Naše vzťahy nezaťažujú rozdielne názory na vojnu na Ukrajine
Sprava nemecký kancelár Olaf Scholz a premiér Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi Slovenskom a Nemeckom nie sú žiadne otvorené politické otázky a bilaterálne vzťahy nezaťažuje ani rozdielny názor vlád na niektoré aspekty vojny na Ukrajine. Vyhlásil to slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v stredu (24. 1.) večer v Berlíne.

„To, že máme rozdielne názory na niektoré aspekty medzinárodnej politiky, neznamená, že sú zaťažené naše bilaterálne vzťahy,“ povedal Fico.

Návšteve Roberta Fica v Berlíne sa venovala aj reportáž v Správach RTVS:

Premiér Robert Fico sa v Berlíne stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

V súvislosti s Ukrajinou zdôraznil, že odmieta politiku jedného povinného názoru a takisto neverí vo vojenské riešenie ozbrojeného konfliktu. „Máme rovnaký názor na európsku perspektívu Ukrajiny. Sme pripravení Ukrajine pomáhať. Odmietame vojenskú pomoc Ukrajine. Na to máme, samozrejme, svoje právo, pretože vojenská pomoc je zväčša na bilaterálnej báze,“ povedal.

Ako ďalej pripomenul, Slovensko podporuje v súvislosti s riešením konfliktu na Ukrajine všetky mierové iniciatívy a vyjadrilo podporu aj mierovému plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, i keď má pochybnosti o jeho realizovateľnosti.

Slovensko si podľa Fica želá, aby bola Ukrajina nezávislá, suverénna, prosperujúca a demokratická. To bude dobré nielen pre susedov, ale celú Európsku úniu, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet