Na hlavný obsah

R. Fico sa stretol s ukrajinským premiérom. Na rozdiel od iných európskych lídrov necestoval do Kyjeva

Fico chce podľa svojho vyjadrenia tlmočiť, že SR nebude na Ukrajinu dodávať zbrane.

Slovenský premiér Robert Fico bol na návšteve Ukrajiny. Na rozdiel od iných európskych lídrov však necestoval do Kyjeva, ale do Užhorodu, blízko slovenských hraníc. V miestnych kúpeľoch rokoval s predsedom vlády Ukrajiny Denysom Šmyhaľom.

Predseda vlády zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine a deklaroval, že slovenská vláda podporí každý mierový plán. Rozdielny názor mali podľa neho aj na vplyv Spojených štátov na vnútornú politiku Ukrajiny a prípadný vstup Ukrajiny do NATO. Fico však vo videu zverejnenom na Facebooku zároveň ocenil, že so Šmyhaľom mali napriek rozdielnym názorom na viaceré témy priateľský a konštruktívny rozhovor.

Ukrajinská a slovenská vláda chcú napriek názorovým rozdielom viesť politiku „nového pragmatizmu“ prospešnú pre obe krajiny. Na stretnutí to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ

„Sme vďační Slovákom za pomoc Ukrajine a Ukrajincom v týchto ťažkých časoch,“ napísal ukrajinský premiér na sociálnej sieti.

Slovenský premiér na rokovaní v Užhorode podľa Šmyhaľa uistil, že SR podporuje ašpirácie Ukrajiny na členstvo v Európskej únii, pričom nebude blokovať pomoc EÚ pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur ani nákup zbraní a techniky Ukrajinou od slovenských podnikov.

Fico však podľa svojho sobotňajšieho vyjadrenia ukrajinskému premiérovi tlmočil aj to, že SR nebude na Ukrajinu dodávať zbrane a nepodporí ani jej vstup do NATO.

„Som presvedčený, že dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom otvorí novú kapitolu v našich vzťahoch,“ uviedol Šmyhaľ. „Nie je to posledné stretnutie, budeme naďalej rozvíjať naše pragmatické a veľmi spoľahlivé vzťahy,“ doplnil v priloženom videu zo stretnutia.

Fico ho pozval na návštevu Slovenska

Slovenský premiér počas stretnutia pozval Šmyhaľa na návštevu Slovenska. Tém, o ktorých by obe strany mali diskutovať, je podľa slovenského premiéra mnoho. Zdôraznil tiež, že Slovensko chce Ukrajine pomáhať. „Sú otázky, v ktorých môžeme mať iné názory, ale to je politický život,“ povedal Fico.

Robert Fico mal ešte pred rokovaním navštíviť aj slovenskú školu v Užhorode, ale stretnutie sa zrušilo. Okrem slovenského premiéra boli na Ukrajine aj ministri obrany a zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet