Na hlavný obsah

Raj na zemi sa môže čoskoro potopiť: Ohrozuje ho stúpajúca hladina morí, okolo ostrovov budujú zábrany

Klimatickou krízou trpia miestni, hospodárstvo aj cestovný ruch.

Raj na zemi sa môže čoskoro potopiť: Ohrozuje ho stúpajúca hladina morí, okolo ostrovov budujú zábrany
Ilustračná snímka - Maldivy. Foto: RTVS

Maldivy môžu byť prvým štátom na svete, ktorý sa utopí. Už teraz je ostrovná krajina denno-denne ohrozovaná zvyšujúcou sa hladinou mora. Pobrežie stoviek ostrovov sa navyše postupne drobí a stráca v mori. Klimatickou krízou trpia miestni, hospodárstvo aj cestovný ruch.

Štát Maldivy so svojimi tyrkysovými morskými vodami a koralovými útesmi pripomína raj na Zemi. Tvorí ho takmer 1 200 ostrovov. Osemdesiat percent z celkového územia krajiny leží meter pod hladinou mora.

Nebezpečne stúpajúcej hladine morí sa v Správach RTVS venoval redaktor Matúš Oparty:

„Ako vidíte, až potiaľ bola celá táto oblasť krásna pláž, mala cez sto metrov. Ako chlapci sme sa tu s kamarátmi hrávali futbal. Mali sme tu aj malé ihrisko,“ spomína manažér miestneho hotela Ibrahim Anil.

Vláda sa rozhodla v boji so stúpajúcou hladinou, ako následkom klimatickej krízy, bojovať po svojom. Z piesku z morského dna budujú zábrany a v okolí hlavného mesta aj umelé ostrovy.

„Na začiatku tu nebolo nič, bola tu len voda. Pre tento konkrétny ostrov sme z lagúny vyťažili viac ako 6-tisíc kubických litrov piesku. Začali sme s ochranou pobrežia a potom postavili všetko ostatné,“ hovorí výkonný riaditeľ dánskej stavebnej firmy MT Hogard Niels Brock Ulrich.

Pobrežie sa mení

Za posledných desať rokov sa pobrežie ostrovov mení. Voda naberá na sile, stromy padajú a pláže erodujú. Eróziu do veľkej miery spôsobujú stavebné projekty na súostroví.

„Každý ostrov je obklopený koralovým útesom, ktorý ho chráni pred vlnami, počasím, a teda aj rozkladom pobrežia,“ vysvetľuje inšpektor koralových útesov a aktivista Hassan Ahmad.

„Toto sa musí okamžite zastaviť. Ak bude voda stúpať, tento ostrov zmizne. My tu chceme ostať žiť,“ vyhlásil Anil.

„Stále rozmýšľam, kam akože chceme ísť. Nie len z ostrovov, ale odídeme aj z planéty? Kedy sa zmeníme? Ničíme si vlastný domov,“ upozorňuje bývalý prezident Maldív Mohammed Nasheed.

Vláda chce rozvíjať cestovný ruch. Preto súostrovie rozširuje. Mimovládne organizácie tvrdia, že megalomanské stavebné projekty budú mať na ostrovy fatálne následky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet