Na hlavný obsah

Ruskí okupanti opäť zamínovali areál Záporožskej jadrovej elektrárne

Výbušniny sú nezlučiteľné s bezpečnostnými normami.

Ruskí okupanti opäť zamínovali areál Záporožskej jadrovej elektrárne
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Ruskí okupanti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) opätovne zamínovali okolie zariadenia, uvádza sa v piatkovej (19. 1.) správe Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE). Informovala o tom agentúra DPA.

Ruské jednotky podľa správy míny umiestnili medzi vnútorné a vonkajšie oplotenie elektrárne v blízkosti frontovej línie. Okolie elektrárne naposledy odmínovali v novembri minulého roka. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi v tejto súvislosti poznamenal, že nové výbušniny sú „nezlučiteľné“ s bezpečnostnými normami.

Grossi zároveň varoval, že Rusi pravdepodobne v tomto roku nebudú vykonávať komplexnú údržbu elektrárne. Stálym pozorovateľom MAAE na mieste síce minulý týždeň predložili plán údržby, organizácia sa však domnieva, že je nedostatočný. „Údržba sa musí vykonať, aby sa zaručila jadrová bezpečnosť,“ uviedol Grossi.

Ruské jednotky okupujú areál ZAES od prvých dní vojny, ktorú Rusko voči Ukrajine rozpútalo 24. februára 2022. Elektráreň sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali obe strany. Táto situácia opakovane vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy. Tím expertov MAAE sa v elektrárni nachádza od septembra 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet