Na hlavný obsah

Sestra Kim Čong-una pohrozila okamžitou odpoveďou v prípade provokácií proti KĽDR

KĽDR vraj znovu ostreľuje hranicu s Južnou Kóreou.

Sestra Kim Čong-una pohrozila okamžitou odpoveďou v prípade provokácií proti KĽDR
Kim Jo-čong. Foto: TASR/AP

Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una – Kim Jo-čong – v nedeľu (7. 1.) pohrozila, že armáda v prípade provokácie proti KĽDR okamžite odpovie. Podľa agentúry Reuters o tom informovala štátna severokórejská agentúra KCNA.

Komentáre Kim Jo-čong prichádzajú po tom, ako juhokórejská armáda uviedla, že Sever v sobotu (6. 1.) vypálil viac ako 60 delostreleckých granátov v blízkosti spornej námornej hranice s Južnou Kóreou. A to po podobnej piatkovej (5. 1.) salve viac ako 200 striel.

„Dovoľte mi, aby som ešte raz jasne povedala, že naša armáda má už odistené zbrane,“ uviedla Kim Jo-čong vo vyhlásení, ktoré zverejnila KCNA. Naša armáda v prípade hoci len malej provokácie okamžite odpovie, dodala a sobotňajšiu streľbu poprela.

Južná Kórea v piatok v reakcii na delostreleckú paľbu usporiadala vlastné palebné cvičenie na mori. Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap uviedla, že po sobotňajších udalostiach sa však nič podobné neplánuje.

Úrady v piatok varovali obyvateľov juhokórejských pohraničných ostrovov, aby sa ukryli v protileteckých krytoch. Nehlásili žiadne prípady, keď by strely dopadli za námornú hranicu.

Pchjongjang už v minulých rokoch podobnú delostreleckú paľbu do oblasti zamieril a označil ju za varovanie pre Južnú Kóreu pre jej vojenské aktivity. KĽDR podľa Soulu delostreľbou v nárazníkovej zóne neďaleko námornej hranice porušuje medzikórejskú dohodu z roku 2018, ktorej cieľom bolo zmierniť napätie na Kórejskom polostrove.

Ďalšie ostreľovanie

Severokórejská armáda v nedeľu znovu vyslala strely na rovnaké miesto severne od ostrova Jeonpchjong pri námornej hranici s Južnou Kóreou ako v posledných dňoch. Oznámila to juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Po nedeľnej streľbe juhokórejská armáda vyzvala Severnú Kóreu, aby ukončila vojenské aktivity zvyšujúce napätie pri hraniciach. A varovala, že Severná Kórea bude čeliť drvivej reakcii.

Úrady podľa agentúry AFP obyvateľom rozoslali na mobilné telefóny správy s výzvou, aby zostali doma. „V súčasnosti je počuť severokórejská delostreľba,“ písalo sa v správach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet